Si has estat navegant pel nostre blog, segurament hauràs vist que sovint parlem de l'Arròs Montsià com un producte D.O.P categoria EXTRA.
En aquest post volem explicar-te amb més detall què ens fa estar tan orgullosos
del nostre Arròs Montsià EXTRA i per què podem afirmar que aquesta és la màxima categoria que pots trobar al mercat.
Les etiquetes no enganyen
Per obtenir el distintiu de
la D.O.P. Delta de l'Ebre, hem de tenir un arròs de categoria EXTRA elaborat a partir d'una llavor pròpia de Delta, és a dir,
un arròs monovarietal, amb grans homogenis que necessiten el mateix temps de cocció.
Amb aquesta finalitat, el nostre arròs
se sotmet a uns processos de control basats en anàlisis fisicoquímiques i organolèptiques, i només el que les supera pot envasar i sortir al mercat emparat amb el distintiu de qualitat lliurat pel Consell Regulador.
Però anem a poc a poc per entendre cada concepte.
D.O.P, Denominació d'Origen Protegida
La Denominació d'Origen Protegida és el nom que se li atorga a un
producte alimentari que pertany a una regió concreta i que destaca per la seva
qualitat, però també pels valors humans i naturals que representa. És a dir, no només es valoren les seves propietats alimentàries i físiques, sinó que
el treball de producció, elaboració i fins i tot envasat també han de ser realitzats en la mateixa àrea de cultiu i creació del producte.
Respecte a la zona geogràfica,
correspon a l'àmbit de Delta del riu Ebre que forma part de les comarques del Baix Ebre i el Montsià, a la província de Tarragona. Exacte! El nostre arròs deu el seu nom a la seva zona de cultiu i també per una de les seves varietats,
el Montsianell.
I la categoria EXTRA?
Aquesta categoria és
la millor a nivell de qualitat i implica que un arròs EXTRA amb D.O.P
té un percentatge de grans perfectes, sense cap tipus de defectes, proper al 100%.
No tots els arrossos són iguals
Si passeges per la prestatgeria dels arrossos del teu supermercat, a més de trobar-te arrossos amb i sense D.O.P o arrossos monovarietals o barreges,
veuràs arrossos que s'identifiquen com a categoria EXTRA, categoria I o categoria II.
Quina és la diferència aleshores? Aquesta classificació identifica la proporció de grans sencers i perfectes que conté cada paquet d'arròs.
EXTRA:
Com a mínim el 92,7% dels grans són sencers i sense defectes, com l'Arròs Montsià EXTRA, l'Arròs Montsià BOMBA o l'Arròs Montsià PAELLA, entre d'altres.
Categoria I: 86,5% de grans sencers, és a dir,
treballen amb fins a un 13,5% de grans trencats o amb defectes.
Categoria II: 79,75% de grans sencers, és a dir,
poden arribar a tenir fins a un 20,25% de grans trencats o amb defectes. Aquesta categoria no és molt comú trobar-la en els punts de venda.
La informació d'aquestes categories es veuen reflectides en el packaging.
La categoria EXTRA apareix en una etiqueta en vermell, la categoria I apareix en una etiqueta en verd i la categoria II apareix en una etiqueta en groc.
Per tant, si vols tenir el millor arròs a la teva cuina, recorda sempre que l'EXTRA està per sobre de qualsevol altra categoria.
I tu com a consumidor, en què ho notes?
Potser t'estàs preguntant si tota aquesta història té a veure amb tu o pot afectar en els plats que cuines. Doncs la resposta és: sí, es nota!
D'una banda, el fet que l'arròs sigui EXTRA i monovarietal
implica que tots els grans tenen exactament el mateix temps de cocció i que no hi ha grans en mal estat o trencats. Quan un gra es trenca, el midó surt de l'interior provocant que l'arròs no quedi tan solt i saborós. Utilitzant un arròs EXTRA i monovarietal,
els teus arrossos i paelles queden saborosos i perfectes en cada mos, doncs tots els grans es couen igual i absorbeixen millor el sabor que altres arrossos.
D'altra, quan adquireixes un producte D.O.P, implica que
estàs provant el sabor del que és autèntic, l'autòcton i de la feina ben feta dels agricultors que formen part de la cooperativa. Estàs gaudint d'un producte que és molt més que un aliment.
Per això, quan cuinis Arròs Montsià, sabràs que estàs degustant un arròs únic, amb història i tradició, treball, un denominador cultural i un nivell de qualitat que el fa ser únic en el teu paladar.
I ara què saps això, t'animes a provar alguna de les nostres receptes utilitzant Arròs Montsià?