Potser alguna vegada t'ha passat: obres el rebost, busques el paquet d'arròs o de farina i en obrir-lo, t'adones que hi ha unes petites motes negres que són bestioles. En la majoria dels casos, aquests insectes de la família dels escarabats són Corcs, els quals poden aparèixer tant a l'arròs com en altres cereals i llegums. Es tracta d'insectes de color marró o negre que es reprodueixen amb la calor i la humitat, per això és més fàcil que ens trobem amb ells durant l'estiu. La seva esperança de vida arriba als 6 o 8 mesos i, segons l'expert en seguretat alimentària, Miguel Ángel Lurueña, encara que resultin desagradables, no suposen cap perill per a la nostra seguretat. No obstant això, si trobem bestioles al nostre arròs, és recomanable rebutjar l'arròs afectat i netejar l'àrea d'emmagatzematge perquè no es reprodueixin.
I com evitem la seva aparició? Emmagatzemant sempre l'arròs i els cereals en pots nets i hermètics al nostre rebost un cop oberts. A més, es diu que incloure una fulla de llorer al recipient actua com a repel·lent natural a causa del seu aroma.
Si el que volem és conservar arròs ja cuinat, les pautes que cal seguir són diferents. Volies preparar arròs per a dos i t'ha sortit per a quatre? A més d'apuntar-te a la nostra comunitat Montsià Lovers per poder aconseguir el nostre got mesurador i oblidar-te per fi de calcular proporcions, et deixem uns trucs perquè es mantingui de la millor manera en el cas que t'hagi sobrat:
Un cop cuinat, remou-lo per separar-lo: però no facis cercles o espirals. Amb una cullera has d'aixecar la capa d'arròs com si volguessis doblegar-lo sobre si mateix i passar la cullera per sobre de manera lineal com si l'estiguessis tallant. D'aquesta manera aconseguim separar els grans sense trencar-los.
Emmagatzemar-lo en un tupper o bosses amb tancament: recorda repartir bé l'arròs al recipient sense aixafar-lo perquè no quedi atapeït i tancar-lo adequadament perquè no es filtrin olors o humitat que pugui fer-lo malbé.
Etiquetar-lo amb la data d'emmagatzematge també és necessari, ja que a la nevera podràs emmagatzemar-lo un màxim de 48 hi al congelador, 3 mesos aproximadament.
Mantingues l'arròs sempre dins de la nevera: és fonamental. L'arròs mal cuit o mal refrigerat es pot tornar tòxic, ja que conté un bacteri anomenat Bacillus cereus (present en moltíssims aliments, com els provinents de la terra o la vegetació), capaç de produir espores que són resistents a les temperatures de cuinat. Si deixem l'arròs refredant al taulell, a una temperatura superior als 4º del frigorífic, aquestes espores poden arribar a germinar molt més fàcilment. A més, malauradament no podem detectar la toxicitat a través dels nostres sentits, ja que ni el bacteri ni la toxina no provoquen canvis detectables.
Ja sabem que per mantenir l'arròs cuinat i que no proliferin bacteris indesitjats hem de refrigerar-lo, però quant de temps dura l'arròs cuinat a la nevera? Realment hem de ser previnguts, ja que l'ideal és no conservar-lo més enllà de 24 hores, amb un màxim de 48 h.
Utilitzem cookies de tercers i persistents per analitzar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les preferències dels usuaris en base als seus hàbits de navegació. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències Aquí.