Arroz Montsià

Com conservar i emmagatzemar l'arròs correctament




L'arròs és un ingredient bàsic que mai no falta als nostres rebostos: és econòmic, polivalent i amb ell, podem preparar tant grans receptes com receptes més ràpides i senzilles. Encara que l'haguem cuinat mil vegades, també és cert que, igual que amb la pasta, calcular les mides exactes és una cosa que ens costa. Si us ha sobrat arròs ja cuit, us expliquem la millor manera per conservar-lo de manera segura.

L'arròs caduca?

En general, l'arròs és un aliment que, conservat correctament, es pot mantenir en perfectes condicions durant llargs períodes a causa del procés d'assecat, el qual permet preservar les seves característiques nutricionals i organolèptiques. Com apuntem en blogs anteriors, l'arròs és un aliment que no caduca, sinó que compta amb una data de “Consum preferent”. Aquesta data indica que, passat el període fixat, l'arròs es pot consumir amb seguretat sempre que estigui en bon estat, encara que en pot perdre algunes de les característiques com part de l'aroma, el gust o la textura. En general, els arrossos blancs poden mantenir-se en bones condicions durant diversos anys (aproximadament 2), pel que fa als arrossos integrals i altres de menys processats, la seva vida útil pot ser inferior.

Com conservar l'arròs durant períodes llargs

Lluny de fonts de calor o llum directa: evita emmagatzemar l'arròs en espais propers a fonts de calor com forns o fonts de llum, ja que poden accelerar-ne el deteriorament i minvar-ne el color i el sabor.

Escull un lloc fresc i sec: col·loca l'arròs en un lloc sec, on no es puguin desenvolupar microorganismes i preferiblement amb temperatura estable, per evitar canvis bruscos que puguin alterar-ne la qualitat.

Recordeu, a més, incloure la data d'emmagatzematge.
 

Arròs en mal estat?

Potser alguna vegada t'ha passat: obres el rebost, busques el paquet d'arròs o de farina i en obrir-lo, t'adones que hi ha unes petites motes negres que són bestioles. En la majoria dels casos, aquests insectes de la família dels escarabats són Corcs, els quals poden aparèixer tant a l'arròs com en altres cereals i llegums. Es tracta d'insectes de color marró o negre que es reprodueixen amb la calor i la humitat, per això és més fàcil que ens trobem amb ells durant l'estiu. La seva esperança de vida arriba als 6 o 8 mesos i, segons l'expert en seguretat alimentària, Miguel Ángel Lurueña, encara que resultin desagradables, no suposen cap perill per a la nostra seguretat. No obstant això, si trobem bestioles al nostre arròs, és recomanable rebutjar l'arròs afectat i netejar l'àrea d'emmagatzematge perquè no es reprodueixin.
I com evitem la seva aparició? Emmagatzemant sempre l'arròs i els cereals en pots nets i hermètics al nostre rebost un cop oberts. A més, es diu que incloure una fulla de llorer al recipient actua com a repel·lent natural a causa del seu aroma.


L'arròs cuit

Si el que volem és conservar arròs ja cuinat, les pautes que cal seguir són diferents. Volies preparar arròs per a dos i t'ha sortit per a quatre? A més d'apuntar-te a la nostra comunitat Montsià Lovers per poder aconseguir el nostre got mesurador i oblidar-te per fi de calcular proporcions, et deixem uns trucs perquè es mantingui de la millor manera en el cas que t'hagi sobrat:

Un cop cuinat, remou-lo per separar-lo: però no facis cercles o espirals. Amb una cullera has d'aixecar la capa d'arròs com si volguessis doblegar-lo sobre si mateix i passar la cullera per sobre de manera lineal com si l'estiguessis tallant. D'aquesta manera aconseguim separar els grans sense trencar-los.

Emmagatzemar-lo en un tupper o bosses amb tancament: recorda repartir bé l'arròs al recipient sense aixafar-lo perquè no quedi atapeït i tancar-lo adequadament perquè no es filtrin olors o humitat que pugui fer-lo malbé.
Etiquetar-lo amb la data d'emmagatzematge també és necessari, ja que a la nevera podràs emmagatzemar-lo un màxim de 48 hi al congelador, 3 mesos aproximadament.

Mantingues l'arròs sempre dins de la nevera: és fonamental. L'arròs mal cuit o mal refrigerat es pot tornar tòxic, ja que conté un bacteri anomenat Bacillus cereus (present en moltíssims aliments, com els provinents de la terra o la vegetació), capaç de produir espores que són resistents a les temperatures de cuinat. Si deixem l'arròs refredant al taulell, a una temperatura superior als 4º del frigorífic, aquestes espores poden arribar a germinar molt més fàcilment. A més, malauradament no podem detectar la toxicitat a través dels nostres sentits, ja que ni el bacteri ni la toxina no provoquen canvis detectables.

Quant temps puc emmagatzemar l'arròs cuinat?

Ja sabem que per mantenir l'arròs cuinat i que no proliferin bacteris indesitjats hem de refrigerar-lo, però quant de temps dura l'arròs cuinat a la nevera? Realment hem de ser previnguts, ja que l'ideal és no conservar-lo més enllà de 24 hores, amb un màxim de 48 h.

Ver artículos de otras categorías

Utilitzem cookies de tercers i persistents per analitzar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les preferències dels usuaris en base als seus hàbits de navegació. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències Aquí.

Acceptar Cookies
Rebutjar Cookies
Configurar Cookies