No saps com mantenir una dieta equilibrada durant les vacances?
Les vacances, les altes temperatures i els canvis en la nostra rutina diària poden modificar els nostres hàbits alimentaris i desequilibrar la nostra dieta.
Et donem alguns consells que t’ajudaran a mantenir a ratlla el desequilibri nutricional a l'estiu.
Hidrata’t
L'aigua és el component més abundant del nostre cos. Representa entre el 50-60 % el nostre pes corporal i és un líquid essencial per a la nostra vida. A més, exerceix múltiples funcions en l'organisme, fet que la converteix en un nutrient fonamental. És el mitjà necessari per transportar els nutrients a l'interior de les cèl·lules, regula les reaccions metabòliques, elimina toxines…
Segons l'EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària), hem de veure de mitjana 2 l d'aigua al dia, quantitat que es pot incrementar fins a 2,5 l durant els mesos d'estiu. Però aquesta xifra engloba el total de líquids que hem de consumir per mantenir una correcta hidratació. Les fruites i verdures contenen un 90 % d'aigua, els peixos un 80 % i els ous el 75 %.
Consumeix fruites i verdures de temporada
Amb l'arribada de l'estiu ens trobem amb una temporada farcida de fruites gustoses i plenes de nutrients. Per maximitzar-ne els beneficis, és important consumir-les de temporada.
-Meló: sens dubte és una de les principals fruites de l'estiu. El meló és ric no només en aigua sinó que també conté molt potassi i carotè.
-Síndria: les propietats són semblants a les del meló, perquè també conté molta aigua i carotè, però a més porta vitamina A i fibra.
-Préssec: el préssec és un ingredient perfecte per afegir a les amanides i així donar-los gust. A més a més, és ric en vitamina A i B, i també en carotens.
-Tomàquet: el tomàquet és ric en carotens, com la resta de fruites i hortalisses que hem esmentat. D'altra banda, és antioxidant ja que porta vitamina C, i conté molta aigua i potassi.
-Maduixa: les maduixes són les postres perfectes per tancar qualsevol àpat. A més, són una gran font de vitamina C, regulen el trànsit intestinal i tenen un efecte antioxidant.
-Plàtan: el plàtan conté molt ferro, perfecte per estimular la producció d'hemoglobina a la sang. Millora el sistema immune i és una gran font de fibra.
-Pastanaga: la pastanaga és un ingredient perfecte per afegir a les amanides, fer purés... A més conté vitamina A, necessària per a la vista, el cor i el sistema digestiu.
Digues sí a la dieta mediterrània!
La dieta mediterrània s'ha convertit en tot un referent de l'alimentació saludable gràcies a la gran varietat de productes autòctons que inclou, com per exemple oli d'oliva, fruites, amanides i hortalisses, cereals i llegums, peix i marisc, carns blanques, derivats lactis com el iogurt o el formatge, fruita seca, all i espècies, la mel i el vi.
Els beneficis d'aquesta dieta són nombrosos: prevé l'obesitat i el risc de sofrir fractures òssies, ajuda la memòria, disminueix la diabetis...
Aprofita aquests ingredients per cuinar plats nutritius i lleugers que t’ajudin a tolerar millor les altes temperatures de l’estiu.
Menja aliments casolans
Tots sabem que amb l'arribada del bon temps a tots ens agrada gaudir d'un bon àpat en una terrasseta. No cal deixar de banda aquests plans, sempre que no abusem dels aliments ultraprocessats: hamburgueses, pizzes, brioixeria...
Mou-te
Mantenir-se actiu durant tot l'any és essencial. Caminar arran de mar, passejar per la muntanya..., hi ha molts exercicis que poden ajudar-nos a pair més bé i a mantenir-nos en forma. Aprofita les vacances per sortir a passejar amb la teva família, jugar amb els més petits de casa, fer excursions amb amics... Hi ha milers de plans que pots aprofitar per gaudir i fer esport alhora!
Si vols portar una dieta equilibrada aquest estiu, consulta el nostre
buscador de receptes per cuinar plats sans i gustosos!