L'arròs integral és una excel·lent font de fibra, recomanat en dietes saludables o que requereixin la regulació de la funció intestinal.
L'arròs integral és un dels tipus d'arrossos que més es consumeixen ja que és
una font d'energia i una manera de mantenir constants els nivells de sucre en sang. A més a més, ofereix una qualitat superior al conservar la majoria de nutrients especials que es troben a la coberta del gra.
Quina diferència hi ha amb l'arròs blanc?
El gra d'arròs integral
està compost per segó, que és on es concentra la fibra, els minerals, antioxidants i vitamines de el grup B i l'endosperma on es concentra la proteïna. Mentre que en l'arròs blanc se'l deixa sol el endosperma.
El procés de producció de l'arròs blanc és diferent a l'integral. Per produir la primera varietat d'arròs, s'eliminen la closca i amb això part dels seus nutrients pel que és baix en proteïnes i ric en carbohidrats. L'arròs integral
sí que conserva part dels seus nutrients perquè s'elimina la seva closca externa, però es manté la seva cutícula. D'aquí que tingui un color més fosc, una textura i uns matisos de sabor molt interessants.
Propietats de l'arròs integral
Com hem comentat,
l'arròs integral és un cereal equilibrat per això podem consumir-lo de manera periòdica. Però quines són les propietats?
Aquest es caracteritza perquè
conté molt pocs greixos i un aliment que subministra glucosa a la sang de forma constant. A més a més, inclou elevades proporcions de fòsfor de manera que manté la salut dels ossos, a més intervé en la formació de teixits musculars i la divisió de les cèl·lules.
Una altra propietat de l'arròs integral és que és baix en sodi i és ric en fibra, que ajuda a augmentar la sacietat i per tant a disminuir la ingesta de calories. Però quins són els seus beneficis?
Descobreix-los aquí!
Com he de cuinar l'arròs integral?
Cada varietat d'arròs s'ha de cuinar d'una manera diferent. Perquè,
no tots els arrossos integrals són iguals, ja que tot dependrà de la quantitat de segó que conservin. Per exemple, el nostre arròs integral és un dels arrossos que més clofolla conserva del mercat. Per tant, no s'ha de cuinar igual que altres arrossos, si així ho fas el resultat no serà l'esperat.
El primer pas per cuinar l'arròs integral, és deixar-lo en remull uns 15 minuts perquè la fibra pugui absorbir l'aigua i que
el gra no quedi dur després de la cocció. Després, el temps de cocció és d'uns 30 minuts. Mentre es cuina podem aprofitar per anar preparant les verdures, la salsa o les preparacions amb les que vulguem acompanyar el nostre arròs.
Receptes amb arròs integral
Si t'animes a preparar un bon arròs integral, però et falta alguna idea... Et donarem algunes idees que segur que t'encantaran!
Amanida d'arròs i llenties
Ara que arriba el bon temps, és important prendre aliments frescos i saludables com les llenties.
Ingredients
- 400 g. Arroz Montsià Integral
- 60 ml. Oli d'oliva
- 2 cebes vermelles
- 60 ml. vinagre de vi negre
- 400 g. llenties
- 1 llimona
- 15 g. fulles de julivert fresc
- 200 g. formatge
Preparació
- Primer, tallem les cebes i les sofregim en una paella amb una mica d'oli.
- Tot seguit , posem a coure en una olla gran amb aigua bullint les llenties, l'arròs i afegim una mica de sal.
- Mentrestant, tallem la ceba a trossos petits, l'escalfem i l'afegim a l'enciamera.
- Passats uns 15 min de cocció, escorrem els llegums, l'arròs i esbaldim tot amb aigua freda. Ho deixem escórrer.
- Afegim els llegums i el julivert al nostre plat, tallem una mica de formatge feta a daus.
- Finalment, amanim l'amanida al nostre gust amb una mica d'oli d'oliva, vinagre de vi i sal. La deixem refredar i a punt per menjar-la!
Postres d'arròs integral amb poma
Et proposem unes postres molt senzill, sanes i molt saboroses. T'ho recomanem especialment per als dies que et vingui de gust menjar dolç i el cos et demani alguna cosa saludable.
Ingredients
- 200 g Arroz Montsià Integral
- 2 pomes Golden ratllades
- Canyella en pols
Preparació
- Posa aigua a escalfar i, quan comenci a bullir, incorpora la quantitat que necessitis d'arròs. Recorda que el temps de cocció és més gran que el blanc, entre 30 i 40 minuts.
- Quan estigui llest (fins al punt), passa-ho per aigua freda i deixa que acabi de refredar a temperatura ambient.
- Pela i ratlla les pomes. Fes-ho en l'últim moment per evitar el color de l'oxidació. Per retardar l'oxidació, en lloc de ratllar pots tallar-la en trossos molt petits i remullar-la en aigua amb llimona.
- Quan l'arròs ja estigui fred, barreja-ho amb la poma ratllada. La proporció és de meitat i meitat, però pots adaptar-la al gust de cadascú.
- Afegeix mitja culleradeta de canyella en pols, prova i rectifica.
L'arròs integral, com has vist, té múltiples propietats i beneficis que t'ajudaran a cuidar-te per dins i per fora. Ara et toca a tu ser un xef excel·lent i preparar una de les nostres receptes!