Arroz Montsià

Com fer una paella a casa



Receptes d’aquí, receptes d’allà. Cuina fàcil i ràpida o cuina més elaborada... a la nostra web trobareu molts recursos perquè l’arròs és un aliment amb moltíssimes possibilitats i ens encanta que tothom tingui opcions d’acostar-se a ell d’una manera o altra.
Però si hi ha una recepta de la qual no ens en podem oblidar i a la que és obligatori fer una menció especial, aquesta és la paella. Sense dubte és un dels plats amb més fama arreu del món. Tot i ser un plat típic i humil originari de les zones rurals de la València del segle XV- XVI, la paella és un plat molt present a la nostra gastronomia actual i molt popular també internacionalment.
La seva popularitat ha fet que molts es llencin a preparar-la i a reinterpretar-la, tot i que no sempre ha sortit bé. Perquè... nosaltres no podem evitar recordar algunes de les reinterpretacions més sonades que s’han fet de la paella, com la paella amb xoriço del xef britànic Jamie Oliver o les reinterpretacions més trencadores del xef amb tres estrelles Michelin, Dabiz Muñoz.
 

Us animeu a fer una paella a casa?

Parlar de paella és un tema complicat i les opinions estan molt dividides. A grans trets existeixen dos corrents d’opinió: una amb el sector més purista que defensa la paella amb els ingredients de tota la vida, i un altre corrent que creu que el plat pot evolucionar i veuen possible que incorpori altres ingredients.
Sigui quina sigui la vostra opinió al respecte, en el que estarem d’acord és que, tot i ser una recepta molt estimada, i per això replicada, ha de fer-se amb un bon arròs.
Voleu saber més sobre la paella i com fer una paella a casa? Doncs seguiu llegint!
 

L’origen de la paella

Com hem avançat abans, la paella té el seu origen a València, al costat de l’Albufera, i apareix com un aliment essencial per als camperols i treballadors agrícoles, que utilitzaven foc de llenya per cuinar-la i els ingredients que tenien més a l’abast: verdures fresques, arròs i com a proteïna, aus o conill. La seva primera aparició oficial és a un manuscrit de receptes del segle XVIII, on la citen com a “arròs a la valenciana”.
A partir del segle XIX és quan el plat comença a arrelar-se i s’estén la recepta, on es posa en relleu que l’arròs és l’ingredient imprescindible. Actualment, el seu nom “paella” prové, com ja imaginareu, del recipient on es cuina aquest plat.
 

¿Quins ingredients té una paella?

En aquest apartat no pretenem posar-nos puristes, no obstant intentarem trobar quins són els ingredients bàsics del que és una paella valenciana tradicional (de les acadèmiques), perquè després d’haver patit tantes desvirtuacions, també és necessari conèixer el seu origen.
Segons un estudi basat en un recull i anàlisis de dades a 266 pobles de la província de València, si parlem de paella valenciana els ingredients comuns, són 10: arròs, aigua, oli d’oliva, sal, safrà, tomàquet, mongeta verda, garrafó, pollastre i conill.
Ara bé, segurament molts de vosaltres penseu a fer una paella i entre els vostres ingredients mai falta el peix i els mol·luscs. Si a més ho presenteu tot pelat i sense closca, us hem de dir que estaríem parlant d’arròs del senyoret, una altra deliciosa recepta tradicional.

Quin és el millor arròs per fer una paella?

Si esteu pensant en com fer una paella a casa, heu de tenir clar que l’arròs és l’ingredient més important, i per això heu d’escollir un arròs adequat per treure tot el rendiment a la recepta. Per escollir un arròs heu de pensar en quines necessitats té el plat i que us pot oferir cada varietat d’arròs. A més d’escollir la varietat adequada, també és important que l’arròs sigui de qualitat, com ho és l’Arròs Montsià Bomba DOP.
 

Perquè a Arròs Montsià i les seves categories extra, com en l’Arròs Montsià Bomba, l’arròs és monovarietal i està curosament seleccionat per assegurar l’homogeneïtat dels grans d’arròs i, per tant, també el seu procés de cocció.
 
Per què l’arròs bomba és el millor per fer una paella? Doncs per la seva forma arrodonida que li aporta una gran resistència a la cocció i alhora una gran capacitat d’absorció, i per tant, els sabors dels ingredients o el brou.

 

Com fer una paella a casa?

Un cop tinguem tots els ingredients, la paella on cuinar-la i l’Arròs Montsià Bomba, haurem d’avisar als nostres comensals (perquè la paella sempre es comparteix!) i haurem de començar amb la recepta:
 

Ingredients per a una paella valenciana:

400 g d’Arròs Montsià Bomba DOP
800 g de pollastre
400 g de conill
200 g de mongetes verdes
100 g de garrafó
2 tomàquets per ratllar o tomàquet natural en conserva
1 g de safrà
Oli d’oliva verge extra
Aigua
 

Com preparar una paella a casa per a 4 persones:

  1. Prepara els ingredients: renta i talla les verdures i ratlla el tomàquet. Talla la carn i treu els ossets que hagin quedat separats.
  2. Afegeix l’oli d’oliva a la paella i quan sigui calent, daura la carn i els fetges de conill amb una mica de sal.
  3. Aparta la carn daurada cap a l’exterior de la paella i al centre, sofregeix les mongetes i el garrafó. Quan també estiguin daurades, aparta les verdures cap a l’exterior amb la carn.
  4. Sofregeix el tomàquet al centre de la paella fins que comenci a caramel·litzar. A continuació mescla el tomàquet amb la carn i les verdures.
  5. Afegeix el safrà a la paella i immediatament, afegeix aigua fins a la vora de la paella per tal que no es cremi. (La paella tradicional es prepara sense brou perquè el brou es crea amb els propis ingredients durant aquest procés de cocció a foc mitjà-baix).
  6. Quan el nivell de l’aigua hagi reduït i sigui l’adequat per a la proporció d’arròs, afegeix l’arròs per tota la superfície.
  7. Deixa coure l’arròs (en el cas de l’Arròs Montsià Bomba 14 minuts), amb una proporció de 100 g d’arròs per comensal i per cada 1 / 4 d’aigua. Important: recorda que l’arròs no s’ha de moure perquè no tregui el midó!
  8. Quan l’aigua s’hagi absorbit, deixa reposar l’arròs 3 minuts. 

Paella d'arròs Montsià
 
Ara que ja tenim llesta la paella a casa, toca tastar-la no
? Doncs també existeix una manera tradicional de menjar la paella que és sense plats, col·locant la paella al centre dels comensals i menjant-la directament amb cullera.
 
I si us encanta la paella, però també que us la facin, a Arròs Montsià vam crear el Paella Festival per celebrar aquest moment per gaudir i compartir. Estigueu atents a les nostres xarxes i apunteu-vos a la nostra newsletter perquè ben aviat tornareu a saber més d’aquest esdeveniment!
 
 

Ver artículos de otras categorías

Utilitzem cookies de tercers i persistents per analitzar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les preferències dels usuaris en base als seus hàbits de navegació. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències Aqui.

Aceptar Cookies
Rebutjar Cookies
Configurar Cookies