Segons Nacions Unides, la Terra s’enfronta a una “triple crisi planetària” esdevinguda per les alteracions al clima, per la pèrdua de la naturalesa i biodiversitat i per la contaminació i els residus. És per això que la sostenibilitat és un concepte que any rere any cobra més i més pes a la nostra societat i que moltes persones contemplen en el seu horitzó i l’apliquen en la seva manera de consumir com a única via per fer front al problema.
Arròs Montsià ha tingut sempre present la importància de
ser un arròs sostenible, i per això, comptem amb diverses polítiques per tal de revisar i millorar constantment els nostres processos i controlar la nostra petjada ecològica.
¿Què vol dir ser sostenible?
El concepte de sostenibilitat fa referència a “la satisfacció de les necessitats actuals sense comprometre la capacitat de les generacions futures de satisfer les seves,
garantint l’equilibri entre creixement econòmic,
cuidant del medi ambient i el benestar social” segons OXFAM Intermón.
Per portar-lo a terme és necessari fer un ús correcte dels recursos actuals, preservant i protegint l’entorn amb l’objectiu que es mantingui en el temps.
Com a cooperativa, hem apostat per ser un
arròs sostenible, amb la implementació i el desenvolupament de
diverses accions de I+D en aquest camp.
Cuidar i protegir el nostre entorn
Obtenim la nostra matèria primera, que és l’arròs, de la terra. Els camps són els que, sumats als nostres mètodes i processos, ens permeten aconseguir un arròs de qualitat excel·lent.
Per a nosaltres resulta fonamental, doncs,
actuar de manera responsable, cuidant i protegint el nostre entorn i més tenint en compte que es tracta del parc natural del Delta de l’Ebre, l’hàbitat aquàtic més important de Catalunya. Un espai on, des de fa anys conviuen en harmonia les activitats agrícoles dels homes i dones, i la biodiversitat i riquesa de l’entorn natural.
Què hem fet a Arròs Montsià per ser un arròs sostenible?
Tècniques d’agricultura controlada
Tots els socis de la cooperativa d’arròs Montsià uneixen esforços i responsabilitats per tal de només utilitzar els mètodes més segurs i sostenibles que garanteixin tant la seguretat dels consumidors com la del medi ambient.
Per això, algunes de les mesures agroambientals a les quals ens acollim són: la
substitució de tractaments químics per la implantació de trampes amb feromones de confusió sexual,
l’eliminació de les males herbes mitjançant processos mecanitzats en lloc de la crema, i la
inundació dels camps després de la sega per afavorir la proliferació de zones humides al Delta i el constant manteniment de la flora i fauna.
També destaquem el nostre projecte ENVACÍO amb la instal·lació d’una nova línia d’envasat al buit que va eliminar el Bromur de metil i va reduir les emissions de gasos a l’atmosfera.
Un arròs de proximitat
Tota la cadena productiva dels nostres arrossos es realitza exclusivament al parc natural del
Delta de l’Ebre convertint-nos en un
arròs de proximitat. És a dir, des del cultiu de l’arròs fins a l’envasat succeeixen a la mateixa zona.
D’aquesta manera ajudem a reduir la petjada ecològica i al producte perquè conservi millor les seves característiques i nutrients en reduir-se el temps entre la collita i el consum per part del consumidor final.
La nova gamma d’envasos sostenibles
A Arròs Montsià, ens vam proposar implementar la sostenibilitat començant per un dels elements bàsics: els envasos on empaquetem el nostre arròs. I com havíem de fer-ho?
Hem canviat tot el plàstic dels nostres envasos per paper PEFC amb certificació forestal, que s’obté només als boscos gestionats de manera sostenible.
Aquests nous envasos són 100% sostenibles i reciclables, assegurant-nos del fet que gaudiran d’altres vides després del seu ús.
Per totes aquestes característiques, els envasos ens ajuden a col·laborar en la conservació dels nostres boscos a través
d’explotacions controlades i sostenibles i redueixen la nostra
empremta mediambiental.
Programa LIFE de la Unió Europea
El
programa LIFE de la Unió Europea és l’únic dedicat en exclusiva a donar suport financer a iniciatives i projectes en accions per al clima i el medi.
La Càmara Arrossera del Montsià és l’única cooperativa a tota Europa escollida com a exemple a seguir per la feina en matèria de sostenibilitat i es troba adherida a aquest programa. Tractant-se de la cooperativa arrossera amb més antiguitat i tradició del Delta de l’Ebre, ha estat distingida en dues ocasions amb el reconeixement LIFE pel seu respecte cap al medi ambient, el que ens situa com una
productora d’arròs sostenible.
Oryzite
Si hi ha un punt d’inflexió en la nostra responsabilitat amb la sostenibilitat, aquest és el projecte Oryzite i així ho ha reconegut el premi
European Award Cooperative for Innovation, un dels guardons més importants en matèria d’agricultura a la Unió Europea.
Oryzite és un projecte de més de 10 anys d’investigació i desenvolupament en el qual hem convertit les pellofes de l’arròs que cultivem al Delta de l’Ebre en un material
sostenible i substitutiu del plàstic, amb el qual es poden arribar a fabricar peces i petits electrodomèstics.
Aquest és un clar exemple de com a Arròs Montsià fem ús de l’economia circular i la bioeconomia, ja que
amb la pellofa de l’arròs reduïm l’ús del plàstic en un 85% i aprofitem el nostre propi recurs per empacar els nostres productes.
Des de la cooperativa i la nostra marca insígnia, Arròs Montsià, ens comprometem a
protegir i minimitzar el nostre impacte al medi ambient per tal de seguir creixent i oferir-vos un producte de proximitat i excel·lent, un
arròs sostenible obtingut de manera responsable.