Arroz Montsià

Proteïnes d’origen vegetal a l’era plant based



La preocupació de la societat per millorar la salut i per complir amb uns estàndards de  sostenibilitat evitant el malbaratament de recursos, és incipient i repercuteix a tots els àmbits de la nostra vida. Inclòs en l’alimentació. Així ho reflecteixen les noves tendències en nutrició, que busquen ser més saludables i responsables amb el medi ambient. Una d’aquestes tendències és l’alimentació plant based, que ha suposat un impuls en la cerca de noves proteïnes vegetals.
Si encara no coneixes gaire sobre les proteïnes vegetals, t’animem a llegir el blog d’avui i a que les incorporis a la teva dieta habitual!
 
Des d’Arròs Montsià sempre promovem seguir una dieta saludable i equilibrada, que compti amb tots els elements necessaris per a una nutrició adequada.
L’arròs Montsià és un hidrat de carboni molt complet i saludable, ja que és una excel·lent font d’energia, de vitamines i minerals com la niacina, la vitamina D o el calci. No obstant, perquè la dieta sigui saludable, hem d’incorporar altres elements a l’arròs, per tal d’obtenir tots els nutrients.
 
Coneixes l’anomenat “Plat de Harvard”?, és una eina molt visual creada per experts en nutrició que distribueix de manera equilibrada i saludable tots els aliments necessaris en un plat. En aquesta divisió, es proposa que les verdures, fruites i les hortalisses haurien d’ocupar el 50% del plat, les proteïnes un 25% i els hidrats de carboni, com l’arròs, un altre 25%.
 
Com veieu, un plat saludable ha de contenir una mica de cada grup d’aliments i dins d’aquests grups, hi ha un que destaca per l’interès que desperta: aquest grup són les proteïnes.
Quina funció compleixen les proteïnes? Quina quantitat haig de menjar? On les puc aconseguir?
Sempre hem tingut al cap les proteïnes d’origen animal però, ni de bon tros, són fonts exclusives d’aquest grup d’aliments. Des de fa uns anys, tant per salut com per consciència mediambiental, s’investiguen noves fonts de proteïnes més beneficioses a nivell nutricional que també siguin sostenibles i ajudin a conservar els recursos naturals del planeta.

 
Les proteïnes

Les proteïnes són molècules formades per aminoàcids essencials importantíssimes per tal que l’organisme funcioni correctament, ja que el cos les utilitza per reparar cèl·lules i produir-ne de noves.
Les proteïnes són necessàries per al creixement, la reparació i la renovació dels teixits de tot el cos.
Habitualment potser les associem al consum de carn o productes animals, però no només podem trobar-les en aquest grup d’aliments. Les opcions pel que fa a les proteïnes cada cop és més extensa i diversificada.

 
Proteïnes d’origen animal

Les proteïnes d’origen animal són considerades d’alt valor biològic pel seu contingut en aminoàcids essencials. Aquestes són:
La llet i els derivats làctics
La carn
El peix
Els ous 
En ordre, les que compten amb un major valor biològic són la clara d’ou, el peix, i la carn.
 

¿Què és l’alimentació plant based?

 
La dieta anomenada plant based es fonamenta en el consum d’aliments procedents d’un origen vegetal, reduint al màxim els aliments d’origen animal. És a dir, es prioritzen grups d’aliments com fruites, verdures, llegums, cereals i fruits secs.
 
És el mateix una dieta vegana que una dieta plant based? Realment no.
Una dieta plant based és aquella on principalment els aliments són d’origen vegetal, però no vol dir que no es puguin consumir en una petita proporció, aliments d’origen animal. És més, una persona pot seguir una dieta plant based 100% vegetal però alhora utilitzar productes de procedència animal en altres àmbits fora de l’alimentació (en la roba, la cosmètica, etc.)
 
¿Quines són les proteïnes d’origen vegetal?
El que coneixem tradicionalment com a proteïnes d’origen vegetal són grups d’aliments com els llegums (especialment les llenties i els cigrons), els fruits secs (els cacauets i les ametlles), els cereals i les llavors.
 
Aliments com la soja i els seus derivats com el tofu, el tempeh o l’heura i altres preparats com el seitán a base de blat segur que et sonen.  
Totes aquestes proteïnes vegetals ja fa temps que es comercialitzen amb gran èxit pels seus beneficis mediambientals i nutricionals.
 
Les noves proteïnes vegetals
 
Les microalgues
Les microalgues són organismes unicel·lulars que creixen tant en aigua salada com dolça i que obtenen la seva energia mitjançant la fotosíntesi. Aquestes contenen tots els aminoàcids essencials que el cos pot sintetitzar (carotenoides, àcids grassos poliinsaturats, proteïnes, vitamines i minerals), a més són altament productives. Actualment, es cultiven per al consum humà algues com la Chlorella, la Spirulina i la Dunaliella.
 
Els fongs
En aquest grup, a més dels fongs, també s’engloben les floridures i els llevats, que tenen un gran potencial per la seva quantitat de proteïna (entre un 30% i un 50%) i a la seva capacitat d’aportar fibra.
 
Beneficis de les proteïnes vegetals i d’una dieta plant based
Les proteïnes d’origen vegetal són molt més que proteïnes, a més d’això ens aporten greixos saludables i altres fitonutrients que protegeixen el nostre sistema cardiovascular.
En tractar-se d’aliments vegetals, tenen una bona quantitat de fibra, i són fàcils de digerir alhora que mantenen la nostra flora intestinal saludable.
 
Si vols començar a introduir les proteïnes vegetals dins de la teva dieta, et recomanem que les combinis amb l’Arròs Montsià que més t’agradi: Extra, Bomba, Carnaroli, Integral, Llarg o Basmati. Avui et deixem aquestes dues receptes amb proteïna vegetal perquè t’inspiris:
 
Delta Poke Bowl vegà amb falàfel de llenties
 
Delta Poké Bowl d’arròs, coliflor, bròquil i tofu fumat
 

Ver artículos de otras categorías

Utilitzem cookies de tercers i persistents per analitzar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les preferències dels usuaris en base als seus hàbits de navegació. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències Aquí.

Acceptar Cookies
Rebutjar Cookies
Configurar Cookies