Voleu endinsar-vos a la cuina italiana? Si com nosaltres sou uns fanàtics de l’arròs, us animem a explorar totes les seves possibilitats i que aneu més enllà de la pasta i la pizza caient en els encants d’una de les receptes més famoses de la seva cuina:
el risotto.
El risotto és un dels plats més característics de la gastronomia italiana. Es creu que el seu origen s’ubica al nord d’Itàlia, a les zones de Piamonte, Lombardia i Veneto, ja que eren les principals zones productores d’arròs.
Avui ens traslladem fins a la bota per portar-vos totes les claus que us faran preparar un autèntic risotto italià que deixarà bocabadats fins i tot als més puristes. Apunta: el principal ingredient que necessites és l’arròs, i el millor arròs per cuinar un autèntic risotto és
l’Arròs Montsià Carnaroli.
L’arròs Carnaroli
L’arròs Montsià Carnaroli és pel que fa a totes les varietats d’Arròs Montsià, el millor arròs per cuinar un autèntic risotto.
La varietat d’arròs Carnaroli és la més famosa a Itàlia i la més utilitzada per a preparar aquesta recepta. És un arròs blanc de gra mitjà, rodó i molt ric en midó. Per les seves característiques, és el millor arròs per preparar un autèntic risotto, ja que conserva la seva forma després de coccions lentes, absorbeix molt els sabors i ofereix una textura ferma i esponjosa, quedant el seu nucli al dente.
Des de fa anys, tot i que la llavor provingui d’Itàlia, a Arròs Montsià conreem aquesta varietat aquí, al Delta de l’Ebre, obtenint excel·lents resultats.
El risotto
El risotto és un plat típic italià en el qual l’arròs és l’ingredient principal. L’objectiu és que durant el seu procés de preparació, els
grans d’arròs puguin alliberar el midó i absorbir tots els líquids, donant com a resultat un plat cremós.
El risotto és un plat amb multitud de variacions, però amb uns ingredients bàsics que es repeteixen a totes les receptes. Realment necessites pocs ingredients i tots són accessibles, per això és ben fàcil que els tinguis a casa i puguis preparar un autèntic rissotto.
Els principals ingredients d’un risotto són:
- Arròs Carnaroli, que al supermercat el trobaràs com a Arròs Montsià Carnaroli
- Ceba
- Formatge Parmigiano reggiano
- Mantega
- Brou de pollastre o gallina
- Vi
Com cuinar un autèntic risotto
Segons el xef piemontès amb estrella Michelin, Davide Bonato, especialista en arrossos, els passos a seguir per a cuinar un autèntic risotto italià són:
Tostatura
El primer pas és la tostatura, en el qual s’escalfa l’arròs fins que quedi ben blanc i s’hi afegeix un sofregit de ceba tallada en brunoise. Aproximadament, haurem de calcular uns 80 grams d’arròs per comensal.
Amb aquest pas, fem més ferma la capa externa de l’arròs, per tal que tingui una excel·lent resistència a la cocció.
Sfumatura
En aquesta part del procés, s’ha d’afegir una cullerada de vi blanc per cada ració d’arròs carnaroli fins que s’evapori l’alcohol i a continuació, començar a afegir el brou, cassó a cassó mentre movem l’arròs i fins que s’absorbeixi per complet i quedi cuinat (aproximadament durant uns 14 o 16 minuts). El brou pot ser de gallina o pollastre amb verdures i l’haurem d’afegir calent per no interrompre la cocció.
La proporció que haurem de fer servir serà d’uns 300 ml de brou per cada 80 g d’Arròs Montsià Carnaroli.
Mantecatura
Finalment, haurem d’afegir la mantega freda i el formatge parmesà ratllat. Aquesta part de l’elaboració servirà per obtenir un autèntic risotto italià ben lligat i cremós.
Per aconseguir una cremositat perfecta, la millor manera és deixar reposar el risotto un parell de minuts, treure’l del foc i tapar-lo.
Si voleu fer la veritable recepta tradicional de rissotto alla milanese, haureu d’afegir uns fils de safrà al brou amb el qual prepareu l’arròs.
Diu la història popular que el safrà es va incorporar al risotto pel seu exotisme i la seva capacitat de tintar el plat, que recordava a l’or i emmirallava a tothom al segle XVI.
El millor arròs per preparar un autèntic risotto, l’Arròs Montsià Carnaroli
Queda clar que l’arròs és una part molt important del risotto i escollir la varietat adequada, és fonamental. Entre totes les varietats que Arròs Montsià comercialitza, l’arròs Carnaroli és el millor arròs per fer un risotto.
Si teniu dubtes sobre la cocció, a Arròs Montsià us recomanem que cuineu l’arròs 4 minuts a foc alt, 4 minuts a foc mitjà i 8 minuts a foc suau. Per acabar, el repòs serà de 3 minuts.
Us recordem també que és necessari estar atents a la cocció de l’arròs. És crucial que bulli tota la superfície de l’olla o la cassola, i no només el centre. Si això passa, ens quedarà un arròs cuit de manera poc uniforme (alguns grans estaran massa fets i altres massa durs).
Si us animeu a preparar risotto, podeu veure algunes receptes d’Arròs Montsià perquè us inspireu, com per exemple un
risotto de carxofes o aquest singular
risotto vermell amb espàrrecs.