Si ets un esportista d'elit o aficionat a l'esport, és important que incloguis en la teva dieta els antioxidants.
El fer esport pot
provocar una sobrecàrrega de radicals lliures, que són molècules que es produeixen en el nostre organisme causa de les reaccions biològiques que es produeixen en les cèl·lules.
D'aquesta manera, un excés de radicals lliures pot incidir de manera negativa en la salut de l'esportista ja que
pot afectar en el seu rendiment o provocar una càrrega muscular excessiva.
Com un esportista pot evitar la sobrecàrrega de radicals lliures?
La solució està en els antioxidants dels aliments, com la fruita i les verdures. Aquests aporten
protecció al sistema cardiovascular, a més de portar diferents vitamines com la C i la E.
La vitamina C és una manera d'incorporar antioxidants per protegir les cèl·lules contra els danys causats pels radicals lliures. Aquesta vitamina està present en moltíssimes verdures i fruites com són la família dels cítrics, els
pebrots, el tomàquet o les fruites tropicals com la pinya o el mango.
La vitamina E està present en els olis vegetals o en els cereals. La seva funció és també la protecció de les cèl·lules.
El betacarotè actua com a antioxidant i ajuda a l'organisme a produir vitamina A. La vitamina A el que fa sobretot és intervenir en el procés antiinflamatori i frenar l'envelliment. Els principals aliments amb betacarotè són la
pastanaga, la carabassa, el préssec o les cireres.
Altres antioxidants són
el seleni, que podrem trobar en carns i peixos principalment o el
zinc que afavoreix la renovació cel·lular i enforteix les defenses. Els aliments rics en zinc poden ser els ous o els llegums.
Si consumeixes una dieta mediterrània basada en fruita, verdura, cereals, peix i carn, segurament no necessitaràs suplements vitamínics, llevat que t'ho recepti el metge de capçalera. Aprofita per fer esport i complementa'l sempre amb una dieta saludable i equilibrada!