Arroz Montsià

L’arròs bomba del Delta, una joia de la gastronomia




L’arròs és un dels cereals més consumits i cultivats a nivell mundial. Al món en trobem més de 80.000 varietats. Increïble, oi? De totes aquestes varietats, des d’Arròs Montsià t’oferim un munt de possibilitats: arròs extra, arròs llarg, integral, basmati, carnaroli, arròs vaporitzat o l’arròs bomba del Delta, un arròs de l’espècie Oryza sativa L., del que us parlarem avui en profunditat.

L’origen de l’arròs al Delta de l’Ebre

El Delta de l’Ebre és un dels ecosistemes més importants de Catalunya que conviu diàriament amb l’activitat de l’home. Per les seves característiques naturals, des del segle XIX, després de l’obertura  dels canals del riu Ebre, que va permetre la inundació amb aigua dolça de les terres del Delta, el cultiu d’arròs ha esdevingut el motor econòmic principal a la zona.
Gràcies a les condicions d’humitat, fertilitat i riquesa de la zona i a la prevalença d’aquesta activitat, actualment podem trobar varietats d’arròs com Bahía, Tebre, Fonsa, Gleva, Olesa, Montsianell i Bomba.
 
 

L’arròs bomba del Delta, un dels més apreciats

Si hi ha una varietat clarament diferencial, aquesta és l’arròs bomba. Tot i ser originari de l’Índia, es va introduir a les zones humides del litoral Mediterrani durant l’edat mitjana, convertint-se actualment en una de les varietats més selectes.
 
Són les seves virtuts i excel·lents característiques el que ha provocat una alta demanda entre el públic afavorint així el manteniment de la seva producció. Perquè... sabíeu que la varietat d’arròs bomba va arribar pràcticament a desaparèixer?
L’arròs bomba no és una varietat senzilla per al cultiu: presenta moltes necessitats i requereix molta cura durant la seva producció. A més, és una varietat d’arròs de la que s’extreu una producció molt limitada.
 

I què el fa tan popular?

 
Els arrossos conreats per Montsià i la Càmera Arrossera del Montsià, i en especial l’arròs bomba del Delta, en procedir d’aquesta zona i cultivar-se en un parc natural, es caracteritza per ser un gra curt i de forma arrodonida, amb un color blanc perlat, i un sabor i textura de gran qualitat.
 

A més l’arròs bomba té un comportament culinari molt particular, ja que no es trenca durant la cocció, sinó que augmenta la seva mida allargant-se i absorbint gran quantitat de líquid i sabor, però quedant una gran consistència en finalitzar la cocció. Aquest augment de mida, quedant el gra “bombat”, és el que li atorga el seu nom i el que fa que sigui un arròs altament apreciat per la seva extraordinària qualitat culinària.
 
 

Arròs bomba DOP Delta de l’Ebre

Segur que has vist algun cop unes etiquetes als paquets d’arròs Montsià Extra i Arròs Montsià Bomba. Una pertany al logotip comunitari “Denominació d’origen protegida” i l’altre al de la denominació d’origen pròpia “DOP Delta de l’Ebre”. Aquest últim és el distintiu més important que s’atorga a un producte que pertany al Delta de l’Ebre.
I què volen dir aquestes etiquetes exactament? Doncs són un reflex de les formidables característiques intrínseques de la zona i el bon resultat del treball per conrear l’arròs bomba del Delta.
 
La combinació de l’espai, la seva climatologia, els sediments i la salinitat propicien les condicions necessàries per a l’obtenció d’un gra d’arròs excel·lent, que no presenta mescla de varietats ni defectes per salvaguardar la seva homogeneïtat.
A més, aquests distintius garanteixen que tota la cadena productiva s’hagi realitzat a l’àrea de cultiu: tant la producció, com l’elaboració i l’envasat es porten a terme al Delta de l’Ebre.
 

Un arròs de cooperativa

Un projecte en el qual el centre són les persones i la cura cap al medi ambient. Per oferir-te el millor arròs de la zona, l’any 1927 vam fundar la Càmera Arrossera del Montsià, una cooperativa agrícola de la qual formen part més de 3.000 socis.
3.000 persones unides per conrear i obtenir els diferents arrossos de la marca Montsià, perseguint l’excel·lència i preservant la rica biodiversitat del nostre entorn, el Delta de l’Ebre.
 

Un arròs sostenible

Per a la Càmera Arrossera del Montsià només és possible créixer si ho podem fer de manera responsable, cuidant i protegint el nostre bé més important: el Delta de l’Ebre, aquell que dona vida a totes i cadascuna de les famílies d’agricultors i productors implicats en aquest projecte. Aquell que ens permet aconseguir un arròs bomba del Delta de màxima qualitat.
Per això, a Arròs Montsià només utilitzem tècniques d’agricultura controlada i els mètodes més segurs i sostenibles tant pels nostres consumidors com pel medi ambient. Així ho acrediten les certificacions més exigents en seguretat alimentària i el reconeixement Life de la Unió Europea, que posa en relleu la feina i el respecte de la cooperativa cap al medi ambient.
 
Des d’Arròs Montsià, esperem que us enamoreu tant com nosaltres de l’arròs bomba del Delta i que el feu el vostre arròs de casa, l’arròs de tots.
 

Ver artículos de otras categorías

Utilitzem cookies de tercers i persistents per analitzar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les preferències dels usuaris en base als seus hàbits de navegació. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències Aquí.

Acceptar Cookies
Rebutjar Cookies
Configurar Cookies