Al blog d’avui us proposem 4 receptes d’arròs que podeu incorporar als vostres dinars i sopars aquest Nadal.
Ja s’acosten les festes i tot i que alguns tenen la sort de ser els convidats, altres han de cuinar per Nadal i pensar en un bon menú per oferir a casa seva. Utilitzant diferents tipus d’arròs (arròs extra, arròs bomba, arròs carnaroli i arròs llarg) podreu fer diferents elaboracions com un aperitiu, un entrant, un principal i unes postres, totes amb arròs Montsià del Delta, un producte molt polivalent ideal per completar els vostres menús de Nadal.
1. Aperitiu:
Farcellets de pasta filo amb risotto de bolets i salsa de vi Oporto (4 persones)
Ingredients:
150 g d’Arròs Montsià Carnaroli
1 làmina de pasta filo
200 g de bolets (Portobel·lo, xampinyons, shiitake)
30 g de prunes
2 escalunyes
1 porro
20 g de formatge ratllat
30 g de Sucre
500 ml de brou
50 ml de nata per cuinar
1 ou
120 ml de vi blanc
200 ml de vi Oporto
Mantega
Cibulet
Sal
Preparació:
- Començarem amb l’elaboració del risotto que anirà dins dels farcellets. A una paella amb mantega, sofregir els bolets prèviament netejats i el porro picat. Afegir les prunes i l’Àrros Montsià Carnaroli i remoure uns segons mesclant tots els sabors. Regar els ingredients amb el vi blanc i un cassó de brou. Coure l’arròs removent i afegint el brou fins que quedi al dente. Per últim, apagar el foc, afegir la nata, sal i el formatge ratllat i deixar coure fins a aconseguir una mescla cremosa.
- Per fer els farcellets, tallar la pasta filo en quadrats amb la mida suficient perquè els puguem omplir amb la recepta d’arròs. Afegim el risotto i els tanquem en forma de sac individual, lligant-los amb el cibulet perquè no s’obrin.
- Batre l'ou i pintar els farcellets. Posar-los al forn 5 minuts a 180° fins que estiguin daurats.
- Finalment, picar les escalunyes i saltar-les a una paella amb sal, oli d’oliva, el sucre i el vi d’Oporto. Deixar reduir la salsa fins que quedi com una melmelada i servir-la amb els farcellets.
L’Arròs Montsià Carnaroli és el millor arròs per cuinar plats on necessitem que quedi una cocció al dente i una textura cremosa, com és el cas del risotto. Aquesta és una manera ideal per fer una presentació per Nadal d’un risotto. Si necessites més idees per a l’aperitiu, també pots provar aquesta recepta d’arròs de
croqueta d’arròs i formatge.
2. Entrant:
Tomàquets farcits d’arròs amb panses i pinyons (4 persones)
Entre tants sopars i dinars, sempre va bé que el menú compti amb receptes més lleugeres. Aquests tomàquets farcits són una opció saludable, ideal per compensar els menús més contundents aquest Nadal.
Utilitzant Arròs Montsià Llarg, indicat per a plats freds com amanides, on necessitem una cocció de l’arròs on els grans quedin sencers i separats, aconseguireu els millors resultats.
Ingredients:
150 g d’Arròs Montsià Llarg
4 tomàquets
1 ceba
3 cullerades de panses
3 cullerades de pinyons
2 cullerades de julivert picat
1 cullerada de menta picada
Sal
Pebre
Preparació:
- Partir els tomàquets de manera que puguem obtenir un “recipient” amb tapa i buidar el seu interior amb cura. Deixar que escorrin cap per avall sobre un paper de cuina absorbent.
- Tallar la ceba a brunoise i saltar amb oli d’oliva verge extra a una paella. Afegir les panses i saltar els pinyons amb cura.
- Bullir l’Arròs Montsià Llarg amb aigua i sal segons les indicacions del fabricant. Deixar escórrer, i a un bol, mesclar amb la ceba, els pinyons i les panses. Afegir el julivert picat i la menta.
- Afegir sal i pebre als tomàquets i col·locar-los a una safata de forn amb paper encerat perquè no s’enganxin. Omplir-los amb el farciment d’arròs i posar al forn durant 30-40 minuts a 180°.
Aquesta és una molt bona opció, ja que es tracta d’una recepta fàcil i al forn que ens permet avançar mentrestant amb una altra elaboració del menú de Nadal.
3. Principal:
Arròs del senyoret
Podem dir que si hi ha un arròs per a un menú festiu, aquest és l’arròs del senyoret. És un arròs de peix en el qual tot el marisc i el peix va pelat i sense closca, perquè ningú s’hagi d’embrutar les mans.
Per
aconseguir resultats excel·lents en la cocció, l’arròs de categoria extra, l’Arròs Montsià Extra, és la millor opció gràcies a l’homogeneïtat dels seus grans.
Ingredients:
350 g d’Arròs Montsià Extra
1500 ml de fumet de peix
180 g de rap
100 g de calamar de pota
4 gambes vermelles
4 gambes grans
1 ceba
2 grans d’all
1 ou
1 llimona
2 cullerades de tomàquet natural triturat
2 cullerades de tomàquet fregit
1 cullerada petita de pebre vermell de la Vera
10 fils de safrà
Sal
Preparació:
- Tallar el calamar, el rap i les gambes a daus. Reservar.
- A la paella, afegir oli d’oliva verge extra i un all. Deixar que l’all es vagi daurant i que impregni l’oli de sabor. Afegir el calamar i a continuació, el rap i les gambes i marcar lleugerament. Tot seguit, treure l’all.
- Afegir el pebre vermell de la Vera i remenar perquè no es cremi. També afegir el safrà i el tomàquet fregit juntament amb el tomàquet triturat. Remoure.
- Afegir l’arròs de categoria extra i esperar fins que els grans transparentin. Incorporar el fumet calent (per aconseguir el màxim sabor, aquesta és una elaboració que hauríem de fer prèviament amb les espines i closques del peix), i deixar cuinar durant uns 17 minuts. Gràcies a la seva proporció de grans sencers i perfectes, amb l’arròs extra ens assegurem d’una millor cocció i capacitat d’absorció del sabor.
- Quan quedin 3 minuts per al final de la cocció, afegir les gambes grans i ruixar l’arròs amb una mica d’oli d’oliva perquè caramel·litzi i aconseguim un bon socarrat. Deixar reposar l’arròs 5 minuts abans de servir.
- Per acompanyar l’arròs, podem preparar un allioli: a un recipient, afegir un gra d’all sense brot (si a més rostim l’all abans, quedarà molt més suau), un bon rajolí de suc de llimona, 1 ou, sal i oli d’oliva verge extra. Amb una batedora, triturar comprovant que tot lliga bé. Afegir oli i pujar la batedora a poc a poc fins a obtenir la textura necessària.
- Presentar l’arròs amb l’allioli per separat.
4.Postres:
Pastís fred d’arròs amb llet
Arribem al final de la nostra proposta amb
unes postres que podeu preparar amb anticipació, fins i tot poden ser d’aprofitament, ja que la base és un bon arròs amb llet.
Si mai has fet arròs amb llet o no recordes la recepta, guia’t amb aquesta clàssica recepta per a l'elaboració d’
Arròs amb llet o si vols un toc diferent, aquesta d’
Arròs amb llet de coco refrescant i fruita de temporada pots adaptar-la al Nadal canviant les maduixes per pinya, mandarina o si us agrada el dolç, per arboça.
Aquesta preparació serà la base per a la nostra recepta de pastís fred amb galetes. Per a aquesta recepta,
us recomanem utilitzar arròs bomba del Delta, el millor arròs per cuinar quan necessitem que s’absorbeixi plenament el sabor, en aquest cas, de la llet, els cítrics i la canyella.
Ingredients:
600 g d’Arròs Montsià Bomba
200 g de galetes de canyella
100 g de mantega
2 sobres de quallada en pols
50 ml de llet
Canyella
Anís estrellat
Preparació:
- Cuinar l’arròs amb llet. Un cop enllestit, quan encara sigui calent, triturar amb una batedora sense que s’arribin a desfer del tot els grans d’arròs. Reservar.
- A continuació, desfer la mantega fins obtenir una textura líquida. Per altre banda, esmicolar les galetes amb l’ajuda d’un robot de cuina o introduint-les a una bossa i estovar-les amb un rodet de cuina.
- Mesclar les galetes esmicolades amb la mantega i una mica de canyella o els aromàtics que hi vulguem afegir. Un cop aconseguida una pasta homogènia, podem col·locar-la a un motlle gran o en porcions individuals. Cobrir el fons del recipient amb les galetes i premsar per crear la base del pastís. Reservar la base a la nevera.
- Mentrestant, escalfar la llet i incorporar els sobres de quallada. A continuació, afegir la llet a l’arròs amb llet triturat i mesclar bé. Recuperar el recipient amb la base i afegir l’arròs triturat. Deixar refredar tot a la nevera un mínim de sis hores perquè el pastís aconsegueixi una bona estructura.
- Presentar el pastís sense motlle i afegir canyella en pols decorant amb una plantilla o com a la presentació que us proposem, afegint diferents tipus d’aromàtics com la branca de canyella o l’anís estrellat com a decoració.
Des d’Arròs Montsià desitgem que gaudiu d’unes bones festes envoltades dels vostres éssers estimats i acompanyats d’un bon menjar. Amb l'arròs Montsià DOP del Delta de l'Ebre, obtindràs els millors resultats a les teves receptes aquestes festes. Si vols continuar inspirant-te, pots veure
més receptes d'arròs al nostre buscador.