L’arròs és un dels cereals més consumits i produïts arreu del món, ja que per a algunes cultures, no només és un aliment molt habitual, sinó que representa la base de la seva gastronomia.
Tant si l’utilitzem com a element principal o com a acompanyament, la quantitat de resultats que podem obtenir és enorme; la seva versatilitat a l’hora de cuinar i les propietats nutricionals que ens aporta fan que moltes persones siguin unes enamorades d’aquest ingredient:
Arròs caldós de gambes,
Arròs integral amb verduretes i xampinyons o fins i tot
Delta Poké Bowl amb pollastre i mango són només algunes de les receptes que podem fer.
Probablement, la majoria de les vegades pensem en receptes d’arròs amb la seva forma i presentació comú: el gra. Però, com ja heu pogut comprovar, l’arròs és un aliment molt versàtil, tant per la seva adaptabilitat a diferents tipus de receptes i sabors, com pel que us ensenyem.
Alguna vegada heu pensat a modificar la seva forma o textura? En aquest blog explorarem diferents maneres de consumir aquest cereal de manera creativa, modificant la seva textura per aconseguir nous productes per a les nostres receptes.
Avui us portem idees que podeu fer a casa per consumir de manera diferent aquest producte i treure-li profit al màxim.
Beguda d’arròs fàcil a casa
Has pensat mai en aprofitar els recursos i fer la teva pròpia beguda d’arròs a casa? La beguda d’arròs és una de les begudes vegetals més esteses. Sense gluten i sense lactosa, és una preparació perfecta per a persones celíaques o amb intolerància. Preparar-la és ben senzill i només necessites 3 o 4 ingredients.
Ingredients:
100 g d’arròs cuit (podem aprofitar arròs cuit que ens hagi sobrat d’altres receptes)
500 ml d’aigua
4 dàtils o l’edulcorant que prefereixis
Instruccions:
- Afegir l’arròs (a temperatura ambient), l’aigua i els dàtils a un recipient i batre amb una batedora.
- Filtrar la llet amb l’ajut d’una tela de cotó per a alimentació en cas que la batedora no sigui suficientment potent.
- Guardar la llet a una ampolla o recipient tancat a la nevera 3 o 4 dies.
A més dels edulcorants, podem aportar un toc diferent a la nostra beguda d’arròs afegint espècies com la canyella, el gingebre, el cacau o afegint ratlladura de llimona o taronja.
Del gra a la farina
La farina d’arròs és una gran alternativa que podem obtenir també des de casa. A més d’utilitzar-la per a arrebossats o fer espesses salses i guisats, també podem incloure-la en receptes de rebosteria per aconseguir altres receptes dolces.
Ingredients:
300 g d’Arròs Montsià Vaporitzat
Instruccions:
- Triturar els grans d’arròs a un molinet de cafè, una liquadora o una trituradora convencional. Si els instruments no tenen molta potència, deixar abans l’arròs en remull fins que s’estovi i un cop estigui totalment sec, triturar-lo.
- Tamisar la farina aconseguida fins que quedi fina.
- A un recipient hermètic ben esterilitzat, emmagatzemar la farina resultant aïllada de l’aire i la humitat.
També paper comestible!
Un cop aconseguida la farina d’arròs, la cosa no acaba aquí. Podem transformar-la per obtenir un nou format: el paper d’arròs comestible. El paper d’arròs o banh trang són unes làmines fines i translúcides molt populars, en especial al sud-est asiàtic.
Un cop submergides en aigua tèbia, les làmines passen a ser mal·leables, per això són molt utilitzades per fer rotlles i altre tipus de farcells amb verdures, carns o peixos.
Per cuinar-les, podem fer servir diferents tècniques depenent del resultat que vulguem obtenir: cuinades al vapor, fregides o menjar-les directament un cop hidratades en aigua. A continuació et deixem una opció fàcil per fer-les a casa:
Ingredients:
50 g farina d’arròs
20 g de fècula de blat de moro
Sal
- Afegir la farina d’arròs a un bol amb la fècula i un punt de sal.
- Sense parar de remoure, afegir aigua freda a poc a poc.
- Un cop obtinguda una consistència lleugera, donar forma a les làmines.
- Per cuinar-les, amb ajuda de paper de forn, col·locar una cullerada de la massa entre dos papers i estendre de manera circular. Afegir escalfor amb una planxa o a una paella fins que la massa es desenganxi del paper.
- D’altra banda, també les podem cuinar al vapor. Per fer-ho caldrà escollir una olla, omplir-la d’aigua bullent i crear un bastidor amb teixit per tapar-la. Per cuinar les làmines serà necessari humitejar el bastidor, col·locar-lo a manera de tapa de la nostra olla mentre l’aigua bull i amb una cullera, afegir la massa i estendre en forma de cercle, com si es tractés d’un crêpe. Tapar el bastidor i la massa amb la tapa de l’olla i controlar fins que quedi cuit.
Si us han agradat aquestes alternatives i a més sou dels que dieu NO al malbaratament, no us podeu perdre la secció de
Cuina d’aprofitament, on trobareu receptes per donar una segona vida a ingredients i menjar abans que es faci malbé.