Arroz Montsià

La tardor, una època màgica per visitar el Delta de l’Ebre



La tardor es presenta com una de les èpoques més interessants a la natura. El canvi a les temperatures i les freqüents precipitacions modifiquen el paisatge i l’ecosistema, deixant-nos un espectacle de vida i colors que val la pena gaudir de ben a prop. Per sort, sense haver d’anar gaire lluny, tenim un entorn natural inigualable. 
 
Les Terres de l’Ebre i en especial, el Delta de l’Ebre constitueixen un dels paratges naturals més rics i excepcionals del territori. Tractant-se de la regió aquàtica més important i extensa de Catalunya amb una extensió de 330,31 km², la seva gran varietat de paisatges i la seva singularitat van fer que l’any 1983 es constituís el Parc Natural del Delta de l’Ebre 
 
En conjunt, totes aquestes característiques fan que no només hi hagi una abundant diversitat en la vegetació sinó també en la fauna que hi habita i en especial, en l’àmbit ornitològic. No obstant, al Delta de l’Ebre conviuen els entorns naturals amb l’explotació agrícola, perquè parlar del Delta de l’Ebre és parlar no només de natura salvatge, també de la intervenció de l’èsser humà, d’arrossars i arrossos. 
 

Els colors de la tardor

A prop de les platges i les badies, trobem les salicòrnies. Conegudes com a sosa a la zona del Delta de l’Ebre, és una planta de la família dels espinacs i la bleda que creix als marges dels aiguamolls. Tot i que habitualment són verdes, amb la tardor canvien el seu color tornant-se vermelloses. Així, el paisatge en aquesta època és una bona raó per visitar el Delta de l’Ebre.
 

Descobreix les aus del Delta

En anteriors ocasions, hem parlat del birdwatching o albirament d’ocells, una activitat perfecte per fer en família o amb amics i conèixer més en profunditat les aus migratòries que habiten la zona, i és que la tardor és una de les millors èpoques per a aquesta activitat.
Especialment a la tardor, és un bon moment per veure espècies com el Capó reial (Plegadis falcinellus), la Garsa de mar (Haematopus ostralegus) o l’Arpella vulgar (Circus aeruginosus). Si et decideixes a fer-ho, recorda portar un vestuari discret, còmode i que et protegeixi de la humitat i els mosquits de la zona.
 

La sega

Actualment, els arrossars del Delta de l’Ebre cobreixen una extensió de quasi 22.000 hectàrees, produint al voltant de 120 milions de quilos d’arròs. I si parlem d’arrossars i de tardor al Delta, hem de parlar de la sega. 
Dins del cicle de cultiu de l’arròs, cap a finals d’agost i els inicis de setembre, els camps s’assequen disminuint el seu nivell de l’aigua per tal de dur a terme la seva recol·lecció, que pot allargar-se fins als primers dies d’octubre. Si no voleu perdre l’oportunitat de gaudir d’aquest moment, us recomanem visitar la Festa de la Sega de l’arròs d’Amposta el primer cap de setmana d’octubre. Aquesta festa és una bona manera de poder observar la recol·lecció de manera tradicional i artesana d’aquest cereal.
 

L’arròs

Com us podeu imaginar, no podem endinsar-nos al Delta i obviar el seu arròs. Conegut i utilitzat arreu del món, és un cereal versàtil utilitzat tant per la cuina més tradicional com per l’avantguarda gastronòmica, convertint-se en un dels més produïts i consumits.
A la zona del Delta de l’Ebre, és el motor econòmic indiscutible. 
L’any 1927 es va fundar La Càmara Arrossera del Montsià, una cooperativa agrícola que amb més de 3000 socis, vetlla per elaborar els diferents arrossos de la marca Montsià de manera sostenible.
Aprofitant la temporada de la sega, des de finals de setembre fins al 23 d’octubre, una desena de restaurants a la zona d’Amposta, ofereixen menús especialitzats en aquest producte a les seves Jornades Gastronòmiques de l’Arròs 2022. Durant aquests dies, podreu trobar una variada oferta on l’arròs serà el protagonista des dels entrants fins a les postres. 
 
Si no teniu possibilitats d’assistir a les Jornades Gastronòmiques, però no voleu quedar-vos sense el vostre menú d’arròs, la varietat Arròs Montsià Extra és perfecte per sentir-vos ben a prop de les Terres de l’Ebre. La seva varietat seleccionada Montsianell conreada al Delta de l’Ebre en la categoria Extra, garanteix el millor resultat a les vostres receptes per l’excel·lent qualitat del seu gra.
Gràcies a la seva versatilitat, podreu preparar receptes com l’Arròs a banda o postres tradicionals com aquest magnífic Arròs amb llet.
 

Ver artículos de otras categorías

Utilitzem cookies de tercers i persistents per analitzar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les preferències dels usuaris en base als seus hàbits de navegació. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències Aqui.

Aceptar Cookies
Rebutjar Cookies
Configurar Cookies