Segurament en el top de la teva classificació de varietats d'arròs hi seran l'Extra i el Bomba, propis de les nostres terres, però si ens donem una volta pel món descobriràs que hi ha milers d'arrossos diferents i que cada país té, a més de les seves receptes particulars, unes quantes varietats autòctones amb les que preparen els seus famosos plats.
Et proposem un exquisit recorregut pel planeta arròs sense necessitat de fer la maleta. Et ve de gust?
Comencem la nostra aventura arrossera a l'Àsia,
continent originari de l'arròs segons la majoria d'historiadors, ja que fa més de 7.000 anys, aquest cereal era aliment primordial a la Xina i l'Índia.
Xina
El bressol de l'arròs,
el major productor i una de les cultures gastronòmiques més antigues del món, en què hi caben centenars de varietats, cadascuna d'elles adequada a la seva recepta en qüestió. Però per posar un exemple, per fer un clàssic bol d'arròs blanc xinès el més corrent és
utilitzar alguna varietat d'arròs de gra llarg, un dels més consumits a la Xina ia Amèrica.
¡Curiositat! Resulta que el famós arròs tres delícies no prové de la Xina, si no d'Amèrica, en un altre post t'ho explicarem amb detall.
Índia
Basmati a l'Índia significa "reina de les fragàncies", amb aquest nom,
no és estrany que l'arròs Basmati sigui el triomfador d'aquesta cuina exòtica que posa tant d'èmfasi en l'aroma i la delicadesa. És un arròs de gra llarg i textura esponjosa i assaborir-esdevé una experiència única i diferent. Mmmm... oi que et ve de gust?.
Tailàndia
Els tailandesos, també consumidors ancestrals d'arròs, utilitzen una altra varietat de gra llarg i fi:
l'arròs Gessamí, de sabor delicat i aroma dolça. El seu nom prové d'un característic toc floral i és l'ingredient estrella a una increïble gastronomia, sigui com a plat principal o acompanyant d'una infinitat de receptes thai.
Japó
Hi ha un grup de varietats totalment diferents a les esmentades fins ara, són els arrossos japonesos, també anomenats de
varietat Japònica; es caracteritzen pel seu gra rodó i la seva textura enganxosa quan estan cuits, i són ideals per a fer-ne allò que se’n diu...? Sushi. A més en aquest país asiàtic, el mètode típic de cocció és el vapor, sense utilitzar oli, el que fa els seus arrossos encara més saludables.
Itàlia
El risotto és un dels plats més populars d'Europa. Sabies que "riso" significa arròs en italià?. Per elaborar-lo, els nostres veïns fan servir unes varietats molt especials d'arròs amb un alt contingut de midó, així
aconsegueixen aquesta textura suau cremosa. Es tracta d’un gra particularment curt i dur que absorbeix bé el líquid un cop cuit. Et sonen aquestes característiques? És clar que sí! Les típiques varietats italianes per fer risotto: Carnaroli i Arborio, també provenen de la llavor Japònica.
Espanya
Tot i que molts més països tenen els seus propis arrossos famosos, ara ens quedem a caseta. Segurament ja sabràs que
l'arròs va arribar a Espanya a través dels àrabs, i que actualment el Delta de l'Ebre és un dels principals productors d'arròs de la península,
sent destacables les varietats Montsianell i Bomba de Montsià. I el plat estrella? Tenim moltes maneres de cuinar arròs, però la que ens distingeix internacionalment i ens enamora per la seva versatilitat i capacitat d'adaptació és la
famosa paella. Encara que aquesta és una altra història que es mereix un post a part.
T'ha agradat el nostre passeig culinari? Més endavant tornarem amb més aventures, i és que el món de l'arròs i l'arròs del món són temes absolutament deliciosos.