Si algú del Delta, a l'hora de l'aperitiu, et proposa "Fer un rapitenc", no és altra cosa que un vermut amb sifó i una tapa.
Potser que et convidi després a minjar bajoques. I si t’explica que el seu pare perxa, res a veure amb posar roba en perxes, es refereix a empènyer una embarcació amb un pal que toca el fons.
El Delta de l'Ebre, com la majoria dels territoris, té un llenguatge autòcton, que enriqueix la singularitat i personalitat de la zona. Algunes de les seves paraules s'utilitzen també en terres valencianes ia les comarques properes. Però no per això deixen de ser curioses i val la pena conèixer-les. És clar que també pots arriscar-te i acceptar una granera com a regal.
Aquí tens un petit diccionari de les paraules més comunes:
- Abadejo: bacallà
- Alberg: préssec
- Bajoca: mongeta tendra
- Baldana: botifarra d'arròs
- Brossat: mató
- Catxel: escopinya
- Escurar: rentar els plats.
- Fer un rapitenc: significa, a l'hora del aperitiu, demanar un vermut, sifó i una tapa variada.
- Fesol: mongeta seca
- Granera: escombra
- Moixó: ocell
- Llapor: planta que hi ha als arrossars i a les sèquies.
- Minjar: menjar.
- Quadro: camp d'arròs.
- Vent de Dalt: Mestral o cerç, vent fort i ratxes.
- Aiguabarreig: barreja de l'aigua de l'Ebre, quan arriba al Delta, amb l'aigua salada del mar.
- Perxar: empènyer una embarcació amb una vara o perxa.
- Xalar: gaudir.