Arroz Montsià

Fem un rapitenc?



Si algú del Delta, a l'hora de l'aperitiu, et proposa "Fer un rapitenc", no és altra cosa que un vermut amb sifó i una tapa. 

Potser que et convidi després a minjar bajoques. I si t’explica que el seu pare perxa, res a veure amb posar roba en perxes, es refereix a empènyer una embarcació amb un pal que toca el fons.

El Delta de l'Ebre, com la majoria dels territoris, té un llenguatge autòcton, que enriqueix la singularitat i personalitat de la zona. Algunes de les seves paraules s'utilitzen també en terres valencianes ia les comarques properes. Però no per això deixen de ser curioses i val la pena conèixer-les. És clar que també pots arriscar-te i acceptar una granera com a regal.

Aquí tens un petit diccionari de les paraules més comunes:
  • Abadejo: bacallà
  • Alberg: préssec
  • Bajoca: mongeta tendra
  • Baldana: botifarra d'arròs
  • Brossat: mató
  • Catxel: escopinya
  • Escurar: rentar els plats.
  • Fer un rapitenc: significa, a l'hora del aperitiu, demanar un vermut, sifó i una tapa variada.
  • Fesol: mongeta seca
  • Granera: escombra
  • Moixó: ocell
  • Llapor: planta que hi ha als arrossars i a les sèquies.
  • Minjar: menjar.
  • Quadro: camp d'arròs.
  • Vent de Dalt: Mestral o cerç, vent fort i ratxes.
  • Aiguabarreig: barreja de l'aigua de l'Ebre, quan arriba al Delta, amb l'aigua salada del mar.
  • Perxar: empènyer una embarcació amb una vara o perxa.
  • Xalar: gaudir.
 

Ver artículos de otras categorías

Utilitzem cookies de tercers i persistents per analitzar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les preferències dels usuaris en base als seus hàbits de navegació. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències Aqui.

Aceptar Cookies
Rebutjar Cookies
Configurar Cookies