La temporalitat dels aliments i el seu consum de proximitat són aspectes que cada vegada ens resulten més familiars i cobren més importància en el nostre ideari social. A un món globalitzat i híperconnectat, on hem viscut durant molts anys acostumats a tenir sempre de tot a l’abast (encara que aquest “tot” hagi d’arribar des de l’altra punta del món),
cada cop més persones se sumen a un estil de vida on cuidar de l’alimentació comença per, indiscutiblement, consumir productes de temporada i, per tant, de proximitat.
Els productes de temporada
Quan parlem de productes de temporada, fem referència a la seva temporalitat degut al seu cicle biològic. És a dir, són aquells productes que de manera natural es troben en el seu punt òptim de recollida i consum, i que, per tant, només estan disponibles en un període concret, són estacionals. En general, considerem productes de temporada aliments com la fruita, la verdura, el peix o els bolets.
Beneficis dels productes de temporada
Menjar productes de temporada no només ens beneficia pel que implica recollir-los en el seu punt de maduració (una excel·lent qualitat de sabor, aroma i textura). Apostar per productes de temporada té una gran quantitat de beneficis:
Són més saludables
Amb els transports de llargues distàncies, els productes han de ser sotmesos a processos de conservació que redueixen la seva qualitat i quantitat de nutrients. Els productes recollits en el seu moment de maduració, conserven molt millor totes les seves propietats, posseint un contingut més alt de vitamines i minerals.
Ajudem a la nostra butxaca
Al tractar-se de productes naturalment presents en una època determinada, si aprofitem aquesta temporalitat, veurem que la seva oferta i, per tant, la seva disponibilitat als comerços és més gran. En augmentar l’oferta, disminueix els preu amb el consegüent estalvi pels consumidors.
D’altra banda, els productes de temporada de la zona, en ser productes de més proximitat, no impliquen els mateixos costos de transport i emmagatzematge que un producte que hagi de venir importat.
Ajudem els pagesos i l’economia local
Quan mengem productes de temporada, és molt més fàcil que aquests siguin també de proximitat. Consumint de proximitat, afavorim al teixit econòmic local i reforcem el sistema productor de la zona.
Millorem la situació del medi ambient
El principal benefici mediambiental dels aliments de temporada lligats a aliments de proximitat és l’estalvi energètic. Aquest estalvi deriva de la reducció de transports de llarga distància, de l’estalvi en la seva cadena de distribució i en l’emmagatzematge (reducció de la despesa energètica en llum, refrigeració o packagings).
Habitualment, els productes de temporada locals passen directament al client, amb una manipulació mínima i l’estalvi energètic que això implica.
Com consumir aliments de temporada
Com hem pogut comprovar, menjar aliments de temporada ens aporta molts beneficis personals i socials. La manera més senzilla per acostumar-nos a menjar productes de temporada és aprendre quins són mitjançant, per exemple, un calendari.
Existeixen diverses iniciatives, com per exemple, aquest
calendari de fruites i verdures de La Organización de Consumidores y Usuarios (OCU), o el projecte
SOY DE TEMPORADA.
Resum d’aliments de temporada
GENER
Alvocat, kiwi, llimona, taronja, bleda, api, card, col, coliflor, endívia, porro, espinacs, enciam.
Productes que encara poden estar de temporada: Mandarina, aranja, bròquil, cols de Brussel·les, nap, remolatxa, pastanaga.
FEBRER
Alvocat, kiwi, llimona, taronja, bleda, api, col, coliflor, endívia, porro, espinacs, enciam.
Productes que encara poden estar de temporada: Mandarina, aranja, bròquil, card, cols de Brussel·les, nap, remolatxa, pastanaga.
MARÇ
Alvocat, kiwi, llimona, taronja, bleda, api, col, coliflor, endívia, espàrrecs, espinacs, enciam.
Productes que encara poden estar de temporada: Mandarina, aranja, carxofa, card, ceba, pèsol, porro, rave, remolatxa, pastanaga.
ABRIL
Alvocat, taronja, llimona, taronja, bleda, carxofa, api, endívia, espàrrecs, espinacs, pèsols, enciam, pastanaga.
Productes que encara poden estar de temporada: Maduixa, llimona, aranja, ceba, col, coliflor, faves, remolatxa.
MAIG
Albercoc, cireres, maduixes, bleda, carxofa, endívia, espàrrec, pèsol, faves, enciam, pastanaga.
Productes que encara poden estar de temporada: Alvocat, gerds, llimona, taronja, nectarina, all, api, bròquil, ceba, xampinyons, espinacs, mongeta tendra, patata, rave, remolatxa.
JUNY
Albercoc, cireres, gerds, maduixes, síndria, bledes, all, carabassó, endívia, mongeta tendra, enciam, patata, cogombre, pebrot, pastanaga.
Productes que encara poden estar de temporada: llimona, préssec, mores, nectarina, tomàquets, carxofes, api, bròquil, ceba, espinacs, pèsols, rave, remolatxa.
JULIOL
Albercoc, gerds, maduixes, préssec, meló, mores, nectarina, pera, síndria, tomàquet, bledes, all, albergínia, carabassó, mongeta tendra, enciam, patata, cogombre, pebrot, remolatxa, pastanaga.
Productes que encara poden estar de temporada: figues, pomes, api, carabassa, ceba, rave.
AGOST
Gerds, figues, préssec, meló, mores, nectarina, pera, síndria, tomàquet, albergínia, carabassó, ceba, mongeta tendra, enciam, patata, cogombre, pebrot, remolatxa, pastanaga.
Productes que encara poden estar de temporada: albercocs, maduixes, llima, poma, raïm, bledes, api, carabassa, col, espinacs, porro, blat de moro.
SETEMBRE
Gerds, magrana, figues, poma, préssec, meló, mores, pera, tomàquet, albergínia, ceba, mongeta tendra, enciam, cogombre, pebrot, carabassa, endívia, espinacs, blat de moro, porro, remolatxa, pastanaga.
Productes que encara poden estar de temporada: llima, nectarina, síndria, api, carabassó, col, nap, patata, rave, remolatxa.
OCTUBRE
Kiwi, bleda, moniato, bròquil, carabassa, ceba, col, endívia, espinacs, enciam, porro, rave, remolatxa, pastanaga.
Productes que encara poden estar de temporada: alvocat, caqui, magrana, llima, llimona, poma, pera, tomàquet, carxofa, raïm, api, albergínia, xampinyons, cols de Brussel·les, mongeta tendra, coliflor, blat de moro, nap, patata, pebrot.
NOVEMBRE
Alvocat, kiwi, llima, llimona, mandarina, taronja, bleda, moniato, bròquil, card, xampinyons, col, coliflor, endívia, espinacs, enciam, nap, porro, rave, remolatxa, pastanaga.
Productes que encara poden estar de temporada: caqui, poma, carxofa, api, ceba, col de Brussel·les.
DESEMBRE
Alvocat, caqui, kiwi, llimona, taronja, aranja, bleda, api, bròquil, card, col de Brussel·les, col, coliflor, endívia, espinacs, nap, porro, pastanaga.
Productes que encara poden estar de temporada: llima, mandarina, poma, carxofa, ceba, enciam, remolatxa.
Si voleu començar a utilitzar productes de temporada, aquestes receptes d’
Arròs Montsià amb bacallà, cansalada i moniato o aquest
risotto de bolets amb salsitxa són ideals per aprofitar els productes de novembre.