Arroz Montsià

La importància de menjar productes de temporada



La temporalitat dels aliments i el seu consum de proximitat són aspectes que cada vegada ens resulten més familiars i cobren més importància en el nostre ideari social. A un món globalitzat i híperconnectat, on hem viscut durant molts anys acostumats a tenir sempre de tot a l’abast (encara que aquest “tot” hagi d’arribar des de l’altra punta del món), cada cop més persones se sumen a un estil de vida on cuidar de l’alimentació comença per, indiscutiblement, consumir productes de temporada i, per tant, de proximitat.
 

Els productes de temporada

Quan parlem de productes de temporada, fem referència a la seva temporalitat degut al seu cicle biològic. És a dir, són aquells productes que de manera natural es troben en el seu punt òptim de recollida i consum, i que, per tant, només estan disponibles en un període concret, són estacionals. En general, considerem productes de temporada aliments com la fruita, la verdura, el peix o els bolets.

 
Beneficis dels productes de temporada

Menjar productes de temporada no només ens beneficia pel que implica recollir-los en el seu punt de maduració (una excel·lent qualitat de sabor, aroma i textura). Apostar per productes de temporada té una gran quantitat de beneficis:
 

Són més saludables

Amb els transports de llargues distàncies, els productes han de ser sotmesos a processos de conservació que redueixen la seva qualitat i quantitat de nutrients. Els productes recollits en el seu moment de maduració, conserven molt millor totes les seves propietats, posseint un contingut més alt de vitamines i minerals.
 

Ajudem a la nostra butxaca

Al tractar-se de productes naturalment presents en una època determinada, si aprofitem aquesta temporalitat, veurem que la seva oferta i, per tant, la seva disponibilitat als comerços és més gran. En augmentar l’oferta, disminueix els preu amb el consegüent estalvi pels consumidors.
D’altra banda, els productes de temporada de la zona, en ser productes de més proximitat, no impliquen els mateixos costos de transport i emmagatzematge que un producte que hagi de venir importat.
 

Ajudem els pagesos i l’economia local

Quan mengem productes de temporada, és molt més fàcil que aquests siguin també de proximitat. Consumint de proximitat, afavorim al teixit econòmic local i reforcem el sistema productor de la zona.
 

Millorem la situació del medi ambient

El principal benefici mediambiental dels aliments de temporada lligats a aliments de proximitat és l’estalvi energètic. Aquest estalvi deriva de la reducció de transports de llarga distància, de l’estalvi en la seva cadena de distribució i en l’emmagatzematge (reducció de la despesa energètica en llum, refrigeració o packagings).
Habitualment, els productes de temporada locals passen directament al client, amb una manipulació mínima i l’estalvi energètic que això implica.
 

Com consumir aliments de temporada

Com hem pogut comprovar, menjar aliments de temporada ens aporta molts beneficis personals i socials. La manera més senzilla per acostumar-nos a menjar productes de temporada és aprendre quins són mitjançant, per exemple, un calendari.
Existeixen diverses iniciatives, com per exemple, aquest calendari de fruites i verdures de La Organización de Consumidores y Usuarios (OCU), o el projecte SOY DE TEMPORADA.
 
Resum d’aliments de temporada
 
GENER
Alvocat, kiwi, llimona, taronja, bleda, api, card, col, coliflor, endívia, porro, espinacs, enciam.
Productes que encara poden estar de temporada: Mandarina, aranja, bròquil, cols de Brussel·les, nap, remolatxa, pastanaga.
 
FEBRER
Alvocat, kiwi, llimona, taronja, bleda, api, col, coliflor, endívia, porro, espinacs, enciam.
Productes que encara poden estar de temporada: Mandarina, aranja, bròquil, card, cols de Brussel·les, nap, remolatxa, pastanaga.
 
 MARÇ
Alvocat, kiwi, llimona, taronja, bleda, api, col, coliflor, endívia, espàrrecs, espinacs, enciam.
Productes que encara poden estar de temporada: Mandarina, aranja, carxofa, card, ceba, pèsol, porro, rave, remolatxa, pastanaga.
 
ABRIL
Alvocat, taronja, llimona, taronja, bleda, carxofa, api, endívia, espàrrecs, espinacs, pèsols, enciam, pastanaga.
Productes que encara poden estar de temporada: Maduixa, llimona, aranja, ceba, col, coliflor, faves, remolatxa.
 
MAIG
Albercoc, cireres, maduixes, bleda, carxofa, endívia, espàrrec, pèsol, faves, enciam, pastanaga.
Productes que encara poden estar de temporada: Alvocat, gerds, llimona, taronja, nectarina, all, api, bròquil, ceba, xampinyons, espinacs, mongeta tendra, patata, rave, remolatxa.
 
JUNY
Albercoc, cireres, gerds, maduixes, síndria, bledes, all, carabassó, endívia, mongeta tendra, enciam, patata, cogombre, pebrot, pastanaga.
 
Productes que encara poden estar de temporada: llimona, préssec, mores, nectarina, tomàquets, carxofes, api, bròquil, ceba, espinacs, pèsols, rave, remolatxa.
 
JULIOL
Albercoc, gerds, maduixes, préssec, meló, mores, nectarina, pera, síndria, tomàquet, bledes, all, albergínia, carabassó, mongeta tendra, enciam, patata, cogombre, pebrot, remolatxa, pastanaga.
 
Productes que encara poden estar de temporada: figues, pomes, api, carabassa, ceba, rave.
 
AGOST
Gerds, figues, préssec, meló, mores, nectarina, pera, síndria, tomàquet, albergínia, carabassó, ceba, mongeta tendra, enciam, patata, cogombre, pebrot, remolatxa, pastanaga.
 
Productes que encara poden estar de temporada: albercocs, maduixes, llima, poma, raïm, bledes, api, carabassa, col, espinacs, porro, blat de moro.
 
SETEMBRE
Gerds, magrana, figues, poma, préssec, meló, mores, pera, tomàquet, albergínia, ceba, mongeta tendra, enciam, cogombre, pebrot, carabassa, endívia, espinacs, blat de moro, porro, remolatxa, pastanaga.
 
Productes que encara poden estar de temporada: llima, nectarina, síndria, api, carabassó, col, nap, patata, rave, remolatxa.
 
OCTUBRE
Kiwi, bleda, moniato, bròquil, carabassa, ceba, col, endívia, espinacs, enciam, porro, rave, remolatxa, pastanaga.
 
Productes que encara poden estar de temporada: alvocat, caqui, magrana, llima, llimona, poma, pera, tomàquet, carxofa, raïm, api, albergínia, xampinyons, cols de Brussel·les, mongeta tendra, coliflor, blat de moro, nap, patata, pebrot.
 
NOVEMBRE

Alvocat, kiwi, llima, llimona, mandarina, taronja, bleda, moniato, bròquil, card, xampinyons, col, coliflor, endívia, espinacs, enciam, nap, porro, rave, remolatxa, pastanaga.

Productes que encara poden estar de temporada: caqui, poma, carxofa, api, ceba, col de Brussel·les.
 
DESEMBRE
Alvocat, caqui, kiwi, llimona, taronja, aranja, bleda, api, bròquil, card, col de Brussel·les, col, coliflor, endívia, espinacs, nap, porro, pastanaga.

Productes que encara poden estar de temporada: llima, mandarina, poma, carxofa, ceba, enciam, remolatxa.
 


Si voleu començar a utilitzar productes de temporada, aquestes receptes d’Arròs Montsià amb bacallà, cansalada i moniato o aquest risotto de bolets amb salsitxa són ideals per aprofitar els productes de novembre.

Ver artículos de otras categorías

Utilitzem cookies de tercers i persistents per analitzar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les preferències dels usuaris en base als seus hàbits de navegació. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències Aqui.

Aceptar Cookies
Rebutjar Cookies
Configurar Cookies