Us encanta l’arròs i el prepararíeu més sovint, però la llegenda popular de “
Cuinar arròs és molt difícil” us ha ficat la por al cos i us heu rendit abans d’intentar-ho. I és veritat, a tothom ens pot haver passat que, mentre mengem alegrement, ens trobem un “intrús de la cocció”, és a dir, un gra duríssim, o bé, en alguna ocasió la textura pot haver quedat en general, pastosa. Però no patiu, al blog d’avui us portem la
guia de cocció definitiva perquè entengueu d’una vegada per totes
la cocció de l’arròs i us deixin de passar aquestes coses.
Ja veureu que, després dels nostres consells i posant una mica d’atenció a la cuina, fareu uns arrossos amb una textura excel·lent.
Què ens passa amb la cocció de l’arròs?
Hem vist els paquets d’arròs a casa tota la vida, estem farts de veure a les nostres àvies i mares fer plats d’arròs deliciosos, però nosaltres
no acabem d’agafar-li el punt i per molt que ho intentem els plats no ens queden igual. Per què l’univers és tan injust?!
Realment la cocció de l’arròs és tan difícil?! Ja us avancem que només cal tenir clars alguns conceptes i tècniques per aconseguir un llenç en blanc amb el que convertir-vos en autèntics mestres arrossers.
La varietat d’arrossos Montsià cultivats al Delta de l’Ebre
Per introduir-nos en el fantàstic món de la
cocció de l’arròs, primer ens ha de quedar clar que
l’arròs “no és només arròs”. L’arròs és un dels cereals més cultivats arreu del món i no hi ha un únic arròs, “un estàndard”, sinó que en podem trobar més de 80.000 varietats.
Arròs Montsià cultiva al Delta de l’Ebre diferents
varietats:
- Arròs Bomba
- Arròs Extra
- Arròs Llarg
- Arròs Integral
- Arròs Basmati
- Arròs Carnaroli
Com imaginareu, si es tracten de varietats diferents, també hi haurà maneres diferents de preparar-los. I en coure’ls, els resultats també reflectiran les seves característiques particulars. Per això, el primer punt a tenir clar a l’hora de dominar l’arròs és que:
No tots els arrossos són iguals
Per exemple,
l’arròs Bomba i
l’arròs Carnaroli són arrossos que aguanten bé les coccions a causa del gran contingut d’amilosa (un polímer del midó) i també absorbeixen molt bé els sabors. No obstant, l’arròs Carnaroli ens aportarà un extra de melositat.
L’arròs integral, que
conserva la closca del segó i amb ella tots els nutrients i un alt contingut en fibra, té una cocció molt més llarga i un cop cuinat, molta més textura i sabors diferents.
En canvi,
els arrossos de gra llarg com el basmati, ideal per a amanides i guarnicions per la seva textura lleugera i solta, són dels que necessiten menys temps de cocció.
Tingues en compte les característiques de cada arròs abans de cuinar-lo per aconseguir una
bona cocció de l’arròs.
Segon punt a tenir en compte per a una bona cocció de l’arròs:
Cada varietat d’arròs requereix una proporció d’aigua diferent
Una part d’arròs per quatre d’aigua, o potser és una d’arròs i el doble d’aigua?... No pateixis, et deixem aquí la nostra guia de cocció amb tots els arrossos Montsià perquè puguis veure d’una ullada com has de calcular les proporcions per a la cocció de l’arròs. Escull quin és l’arròs Montsià que faràs servir, quin tipus de preparació (vapor, a la cassola, caldós, fregit, rissotto o paella) i segueix les indicacions!
Fins ara tot bé oi? Doncs seguim, tercer punt:
Potser no cal fer arròs per a 50 mil persones (a no ser que les hagis convidat)
Veus un paquet d’arròs tan gran... i vas afegint a la cassola uns quants grapats perquè et sembla que no hi ha suficient. Al final, acabes menjant arròs una setmana.
Si vols calcular bé les proporcions, calcula en cru 100 g d’arròs aproximadament per persona si aquest serà el plat principal. Si el poses com a acompanyament, en tindràs suficient amb 50 g.
El quart punt a tenir en compte:
El lloc on els cuinis, també és important
Si has de bullir l’arròs, fes-ho utilitzant una olla i la suficient quantitat d’aigua segons la varietat d’arròs que hagis escollit.
En canvi, si vols fer una
paella, necessitaràs que
l’arròs es cuini en una capa fina amb una mida adequada de recipient. Per a aquest plat, et recomanem sense dubte varietats com
l’Arròs Montsià Extra o l’Arròs Montsià Bomba amb els que aconseguirem, amb l’homogeneïtat dels seus grans, una cocció idèntica entre ells.
Per als
arrossos caldosos també et recomanem l’Arròs Montsià extra o l’arròs bomba. En aquest cas, el recipient ha de ser profund, ja que l’arròs ha de quedar caldós i no cremós, per tant, s’ha d’emprar la quantitat necessària d’aigua perquè el cereal es cuini, però no quedi sec.
Per acabar, us deixem uns consells per encertar la cocció de l’arròs i que us quedin uns plats d’enveja:
- L’arròs no és difícil de cuinar, però li has de dedicar una mica d’atenció
- Deixa que l’arròs es cuini amb temps, al seu ritme i sense canvis bruscos de temperatura
- L’arròs mai s’ha de remoure, excepte si preparem un risotto
Esperem que després de la guia d’avui us convertiu en veritables experts de l’arròs i si teniu dubtes,
us feu Montsià Lovers per
preguntar a la nostra xef, Mireia Carbó, tot allò que necessiteu.