A Arròs Montsià et proposem trucs i consells per passar-te a la cuina d'aprofitament.
A l'hora de cuinar és important que
no malgastis els ingredients ni llencis el menjar que no t'has pogut acabar. Existeixen milers
d'idees i trucs per treure el màxim partit a les teves receptes i per
aprofitar tots els aliments. Descobreix-los!
Què és la cuina d'aprofitament?
La
cuina d'aprofitament, zero waste cooking o
trash cooking és una tendència que ha anat creixent en els darrers anys i ens encanta. Es tracta d'una filosofia que, a poc a poc, es va endinsant a les cuines dels nostres consumidors, i que consisteix a
aprofitar les parts restants que no hem utilitzat al preparar una recepta.
És sorprenent la
quantitat de menjar que acaba a les escombraries, ja sigui perquè només en cuinem una part o perquè n'hem preparat massa quantitat. Sigui com sigui, hi ha una tendència a desaprofitar molt menjar, per la qual cosa
acaba afectant no només la nostra economia sinó també el medi ambient.
Utilitzar al teu dia a dia la cuina d'aprofitament
s'ha convertit en un tipus de cuina amb la peculiaritat d'aprofitar al màxim tots els aliments, ja sigui reutilitzant les sobres per preparar noves receptes, o donant una segona oportunitat als aliments que anàvem a rebutjar.
D'aquesta manera, no
llençarem el menjar que ens pot servir perfectament per a altres plats. A més, la cuina d'aprofitament no és només cuinar amb restes de menjar que no hem utilitzat sinó també aprendre a donar una volta a aliments cuinats i així preparar altres receptes.
Origen de la cuina d'aprofitament
Aquest tipus de cuina
va començar a la zona oriental perquè a les seves gastronomies és habitual consumir els aliments íntegrament. Tot i això, avui dia és una de les tendències gastronòmiques
més conegudes a nivell global on xefs professionals i aficionats han començat a popularitzar tot aquest concepte i han
aconseguit donar un gir a les seves receptes.
El concepte de cuina d'aprofitament neix per
intentar reduir el malbaratament d'aliments i aprofitar part d'aquest menjar, ja que al nostre país
tirem prop d'una mitjana d'1,3 milions de tones de menjar cada any. Aquestes dades alarmants comencen a conscienciar i a reflexionar a la població sobre la importància d'apostar per aquesta cuina d'aprofitament. Així evitem la s
obreexplotació dels recursos del nostre planeta i controlem la nostra economia.
Beneficis de la cuina d´aprofitament
Els seus beneficis no només fan referència a
l'economia, la creativitat o la cura del medi ambient sinó que la cuina d'aprofitament també ajuda a la nostra salut.
A vegades, quan cuinem
desaprofitem les parts més riques en nutrients dels aliments. Amb aquest tipus de cuina, podràs
apostar per nous ingredients i aconseguir més beneficis per a la teva salut. Un exemple poden ser la pell de les hortalisses, verdures i fruites què generalment no les cuinem i contenen gran quantitat de fibra, minerals i vitamines.7
Idees per a una cuina d´aprofitament amb ingredients
Toca cuinar peix? Et recomanem que tallis els lloms a trossos petits per aprofitar-los més i fer diferents plats. Un exemple fàcil és afegir salsa de tomàquet i brou per preparar una deliciosa sopa de peix a l'hivern; banyar el peix amb suc de llimona per al cebiche o improvisar una paella.
Moltes vegades no sabem què fer amb la meitat de les verdures. Les fiquem a la nevera fins que es podreixen i les acabem tirant. Per aprofitar les hortalisses, la via més ràpida és afegir enciam i preparar una amanida o barrejar-ho amb ceba per cuinar un sofregit casolà. I les fruites? Si estan massa madures, pots preparar una melmelada per esmorzar.
La carn també es pot aprofitar. Retalla els trossos sobrants i aprofita'ls per preparar un taco amb una mica d'arròs. Així tindràs un sopar ràpid de preparar i complet.
Idees per a una cuina d'aprofitament amb sobres
De vegades cuinem de més perquè
calculem malament les racions o simplement perquè cuinem amb gana. Sigui quin sigui el motiu,
pots aprofitar les sobres i gaudir d'uns menjars exquisits.
Si t'ha sobrat arròs, pots preparar els famosos
Arancini. Aquestes boles d'arròs ens recorden a les
croquetes, però la principal diferència entre els dos plats és que
la primera sempre porta arròs i es complementa
amb carn, verdures o peix.
Altres plats perfectes
per cuinar les sobres d'arròs poden ser plats principals com
arròs a la cubana, amanida d'arròs o pastís d'arròs, una recepta molt fàcil de preparar i ideal per a aquest estiu.
Sigui quin sigui el plat principal que cuinis, recorda que sempre li podràs donar una segona oportunitat. Passa't a la cuina d'aprofitament!