L'arròs és un dels cereals més cultivats i consumits al món junt amb el blat i el blat de moro. Es tracta d'un aliment molt nutritiu,
baix en greix i ric en Vitamina B3 (niacina) i B6 (piridoxina), totes dues involucrades en el metabolisme i l'assimilació de nutrients. A més, és una gran font d'hidrats de carboni complexos que el converteixen en una
potent font d'energia i una gran alternativa a la resta dels cereals que contenen gluten. Com que es tracta d'un aliment bàsic,
podem incorporar-lo a centenars de receptes per crear plats altament nutritius. Què us sembla si ho barregem amb un altre grup d'aliments per
obtenir un plat supersaludable? Com per exemple,
l'arròs amb verdures.
Les verdures i les hortalisses són aliments rics en aigua, fibra, vitamines i minerals, a més de ser baixos en calories i una opció molt adequada per al control del pes corporal.
L'arròs amb verdures
L'
arròs amb verdures és perfecte per incorporar a la nostra dieta plats nutricionalment saludables. A més, en tractar-se la majoria de vegades de receptes sense cap ingredient d'origen animal, resulten adequades
per a dietes vegetarianes i veganes.
Els principals ingredients d'aquest plat són l'arròs i les verdures.
En el cas de
l'arròs és un cereal de cicle vegetatiu anual que podem trobar de manera natural durant tot l'any al nostre supermercat, però
amb les verdures hi ha una estacionalitat més marcada. Per tant, optar per un arròs amb verdures, també és una bona elecció per
menjar aliments de temporada, que com us hem comentat altres vegades,
conserven millor els nutrients i són més sostenibles.
Quin arròs trio per preparar un arròs amb verdures?
Realment, triar una varietat d'arròs o una altra dependrà de la recepta que vulguis elaborar i el resultat que necessitis obtenir.
Vols una amanida?, un risotto?, o potser un arròs caldós?
Si voleu un
arròs amb verdures més lleuger, fresc i en format amanida, l'arròs
llarg o
integral és el que heu de triar.
L'arròs llarg del Delta d'Arròs Montsià, està especialment indicat per preparar amanides o bé una guarnició, ja que el seu gra allargat monovarietal garanteix l'homogeneïtat de la forma i la cocció, conferint-li lleugeresa i fent que els grans quedin solts una vegada cuinats.
Si us ve de gust preparar una recepta
d'arròs amb verdures utilitzant l'arròs de gra llarg Montsià, podeu provar a fer aquest
Arròs Pilaf, una guarnició molt popular a l'Orient Mitjà. Si vols preparar la seva opció vegana, només has de substituir el brou de pollastre per brou vegetal.
Si en canvi, preferiu utilitzar
arròs integral, heu de saber que per les seves característiques és una opció molt rica i saludable, ja que aquest tipus d'arròs conserva la majoria dels seus nutrients.
Recordeu que
l'arròs integral triga una mica més a cuinar-se. És recomanable
deixar-ho en remull 15 minuts abans perquè la fibra pugui absorbir l'aigua i no quedi dur després de la cocció. Per cuinar-lo, necessitaràs posar-lo en aigua bullint a foc mitjà-baix uns 30 minuts, temps que pots aprofitar per avançar amb les verdures o guarnició amb què acompanyar-lo.
T'animes amb l'arròs integral? Et deixem aquesta recepta
d'arròs integral amb verduretes i xampinyons o aquest
Poké Bowl d'Arròs Montsià Integral amb bolets, bimi i ou, boníssims!
Per als amants dels
risottos, hi ha moltes receptes
d'arròs amb verdures amb textura de risotto. Si mai us heu atrevit a preparar-lo, abans de començar podeu llegir la nostra entrada:
Quin és el millor arròs per cuinar un autèntic risotto? , per conèixer tots els passos i que us quedi un risotto cremós.
Ja us avancem, que el millor arròs per cuinar un autèntic risotto és l'Arròs Montsià Carnaroli, ja que, com que és molt ric en midó, conserva la seva forma davant de coccions lentes absorbint molt els sabors.
Animeu-vos a preparar aquest
Risotto de carxofes o aquest
Risotto de carabassa i ametlles.
Prepara el teu arròs amb verdures de temporada
Si vols preparar el teu arròs amb
verdures de temporada, pots seguir aquest llistat de verdures i hortalisses segons els mesos de collita a la península:
GENER
Bleda, api, card, col, coliflor, endívia, porro, espinacs, enciam, bròquil, cols de Brussel·les, nap, remolatxa, pastanaga.
FEBRER
Bleda, api, col, coliflor, endívia, porro, espinacs, enciam, bròquil, card, cols de Brussel·les, nap, remolatxa, pastanaga.
MARÇ
Bleda, api, col, coliflor, endívia, espàrrecs, espinacs, enciam, carxofa, card, ceba, pèsol, porro, rave, remolatxa, pastanaga.
ABRIL
Alvocat, bleda, carxofa, api, endívia, espàrrecs, espinacs, pèsols, enciam, pastanaga, llimona, ceba, col, coliflor, faves, remolatxa.
MAIG
Bleda, carxofa, endívia, espàrrec, pèsol, faves, enciam, pastanaga.
Alvocat, all, api, bròquil, ceba, xampinyons, espinacs, mongetes tendres, patata, rave, remolatxa.
JUNY
Bleda, all, carabassó, endívia, mongetes tendres, enciam, patata, cogombre, pebrot, pastanaga, tomàquets, carxofes, api, bròquil, ceba, espinacs, pèsols, rave, remolatxa.
JULIOL
Tomàquet, bledes, all, albergínia, carabassó, mongetes tendres, enciam, patata, cogombre, pebrot, remolatxa, pastanaga, api, carbassa, ceba, rave.
AGOST
Tomàquet, albergínia, carabassó, ceba, mongetes tendres, enciam, patata, cogombre, pebrot, remolatxa, pastanaga, bledes, api, carbassa, col, espinacs, porro, blat de moro.
SETEMBRE
Tomàquet, albergínia, ceba, mongetes tendres, enciam, cogombre, pebrot, carbassa, endívia, espinacs, blat de moro, porro, remolatxa, pastanaga, api, carabassó, col, nap, patata, rave, remolatxa.
OCTUBRE
Bleda, moniato, bròquil, carabassa, ceba, col, endívia, espinacs, enciam, porro, rave, remolatxa, pastanaga, alvocat, tomàquet, carxofa, api, albergínia, xampinyons, cols de Brussel·les, mongetes verdes, coliflo , patata, pebrot.
NOVEMBRE
Alvocat, bleda, moniato, bròquil, card, xampinyons, col de cabdell, coliflor, endívia, espinacs, enciam, nap, porro, rave, remolatxa, pastanaga, carxofa, api, ceba, col de Brussel·les.
DESEMBRE
Alvocat, bleda, api, bròquil, card, col de Brussel·les, col, coliflor, endívia, espinacs, nap, porro, pastanaga, carxofa, ceba, enciam, remolatxa.