Arroz Montsià

Delta de l'Ebre, un paradís d'arròs i gastronomia



Benvinguts al parc natural de Delta de l'Ebre, un lloc únic, ple de natura i màgia, la vida gira al voltant del cultiu de l'arròs.


Situat a la desembocadura del riu Ebre, a la província de Tarragona, el Delta de l'Ebre és el tercer delta més important de la Mediterrània, superat només pels deltes del Nil i del Roine.

Aquest especial enclavament on el Mediterrani es troba amb les aigües de el Riu Ebre, ens ofereix un paisatge captivador de quilomètriques platges, curiosos entramats de camins silvestres i per descomptat, els seus espectaculars arrossars protagonitzant totes les mirades.

I és que el Delta de l'Ebre compta amb les condicions d'humitat, fertilitat, i riquesa, ideals per al cultiu de l'arròs. D'una banda, la confluència entre aigües dolces i salades del riu i el mar, per una altra la majestuosa protecció de les serres de Montsià i el Godall, juntament amb les magnífiques condicions climatològiques, el converteixen en un espai de cultiu perfecte on anualment es produeixen 135.000 tones d'arròs.

No és d'estranyar llavors que se li consideri el gran rebost natural d'arròs de la península. A més, la diversitat geogràfica de Delta de l'Ebre es manifesta en una fauna i vegetació, bioritmes dels quals, estan marcats pel temps de collita de l'arròs, de la mateixa manera que la riquesa cultural, gastronòmica i les vides dels seus habitants, giren entorn a l'univers arrosser, ja que aquest és un dels principals motors econòmics de la zona.

Tradició arrossera al Delta de l'Ebre

Parlar d'arròs al delta és parlar de la lluita de l'ésser humà per modificar i aprofitar l'entorn. Tot va començar amb una gran campanya de desforestació orquestrada per l'Imperi Romà per desviar el riu i allargar la seva desembocadura aconseguint així més terra cultivable. A partir d'aquí, van ser diversos els processos d'explotació i colonització de la zona.

No obstant això, el cultiu oficial d'arròs és bastant recent, s'origina oficialment al segle XIX, després de l'obertura dels canals de l'Ebre que faciliten l'entrada d'aigua dolça a la terra.

En aquesta època, els mètodes de cultiu eren molt tradicionals, es sembrava a mà amb l'ajuda d'estris tradicionals i d'animals. Eren tasques molt dures que donaven feina a gairebé tots els habitants de la zona fins i tot a treballadors procedents de diferents punts de la península que acudien a fer la temporada de la sembra i la sega.

A poc a poc s'han anat industrialitzant els processos, tot i que l'arròs, el seu cultiu i elaboració, continuen sent part de la cultura, l'economia i el dia a dia dels habitants de la zona.

I per sort, encara perdura l'essència d'aquesta manera tradicional i romàntic d'entendre el treball de camp, el temps calmat de la vida dedicada a la terra, les tradicions i celebracions al voltant d'una bona taula, l'alegria de la celebració de festes populars que es conserven des dècades, com per exemple, la Plantada i la Sega, en què es reviuen els mètodes tradicionals i tot se celebra al voltant d'un bon arròs.

Arròs amb Denominació d'Origen

El 1996 neix el distintiu DOP Arròs de Delta de l'Ebre. Aquesta certificació de Denominació d'Origen Protegida se li atorga a un producte alimentari que pertany a una regió concreta i que destaca per la seva qualitat, però també pels valors humans i naturals que representa.

En el cas de l'arròs de Delta de l'Ebre, estem parlant d'un tipus d'arròs cultivat a la zona, que engloba diferents varietats o llavors, com Montsianell, Bomba, Tebre, Gleva, etc. totes caracteritzades per l'homogeneïtat del gra, ideal per adaptar-se a la gastronomia arrossera de la zona perquè aporten uniformitat en la cocció i un excel·lent resultat en absorció de sabors.

I és que un dels requisits imprescindibles per comptar amb aquesta DOP és presentar un arròs de categoria EXTRA i monovarietal, sense barreges de llavors ni defectes en els grans.

Per La Càmara Arrossera del Montsià, una de les cooperatives principals de la zona que produeix diferents varietats d'arrossos Extra amb DOP Delta de l'Ebre sota la marca d'Arròs Montsià, la denominació implica una responsabilitat amb la qualitat de la feina ben feta i també un compromís amb l'entorn natural que aporta tota aquesta riquesa gastronòmica i cultural. I és que, ens diu, aquest trosset de terra forma part de la identitat de la nostra marca.

La vida al voltant de l'arròs

El cultiu de l'arròs no és cosa d'un dia, ni d'un mes, a canvi, estem parlant d'un procés meticulós que sol durar un any sencer.

> El cicle de l'arròs comença a principis d'any quan es buiden els camps d'aigua i es llaura el fang per barrejar el rostoll dels arrossars anteriors.

> Durant la primavera, es deixa assecar la terra al sol i s'airegen i anivellen per eliminar la primera capa de terra seca.
> Al maig, s'inunden de nou els camps i es tornen a llaurar per preparar-los per a la sembra.

> Juny és el mes de la plantada, es sembra l'arròs per deixar-ho créixer durant tot l'estiu.

> A finals d'agost, inicis de setembre s'assequen els camps de nou, es disminueix el nivell de l'aigua i es comença la recol·lecció o collita que pot durar fins als primers deu dies del mes d'octubre.

> El tret de sortida de la collita dependrà del moment en que el gra presenti el grau de maduració adequat tal com assenyala el Consell Regulador.

> Un cop recollides les plantes d'arròs, es deixaran els sobrants durant tot l'any per, com dèiem al començament, barrejar després amb el fang i iniciar el nou procés.

> Finalment, a la cooperativa de la Càmara Arrossera de Montsià es preparen les sitges per netejar, assecar, separar la closca dels grans, un per un, polir, seleccionar i empaquetar.


El cicle del cultiu de l'arròs es manifesta en la màgia visual d'un paisatge canviant que passa del verd intens a l'estiu als colors terrosos de l'hivern, després de la sega, per no parlar de la seva imatge més icònica dels camps inundats creant mirall amb el cel.

Un espectacle que et recomanem de primera mà. I per ajudar-te a fer-te una idea de la bellesa de tot aquest procés, hem recollit imatges de les diferents estacions per les que passa la nostra terra en un vídeo on podràs gaudir de cada etapa i conèixer de primera mà la dedicació i passió de les persones que formem part.
 

L'altra joia de Delta de l'Ebre, la seva gastronomia

Una altra manera d'experimentar la riquesa de delta és, sens dubte, assaborint els productes de la seva terra, així com de la seva original oferta gastronòmica. Una cuina afortunada per la coexistència d'aigües dolces i salades i la gran diversitat d'espècies i vegetació, en la qual destaquen els arrossos però també deliciosos guisats i postres com els que et descrivim en els nostres articles De la mar el mer i del Delta... i Els dolços típics de Delta.

De l'horta mediterrània destaquen els cítrics com taronges i mandarines, així com vegetals com la ceba i les carxofes que també forma part del paisatge.

També podem degustar aquí carns exquisides com l'ànec salvatge i delícies aquàtiques com daurades, llobarros, cloïsses, ostres i llagostins. Fins experimentar plats amb anguila, cuixes de granota, llamprees, productes que s'han mantingut en la tradició de la cuina dels habitants de Delta.

Receptes Arròs Montsià

Receptes de Arròs Montsià amb tota l'essència de Delta.

Tant pels seus paisatges com pels seus restaurants, el Delta de l'Ebre és un gran pla que no pot faltar a la teva agenda. Mentrestant, també podem gaudir a casa dels tresors més ben preuats de Delta, provant algunes de les seves típiques receptes.

Paella de Delta Cada racó de la Mediterrània té la seva pròpia versió de la clàssica paella reinventada amb els ingredients de la zona. A la de Delta no poden faltar els musclos, els escamarlans i el rap.

Carxofes farcides Les carxofes són un dels ingredients saludables de l'horta de Delta de l'Ebre que millor combina.

Amb col i fesols Una de les receptes estrella de la gastronomia autòctona, ideal per a les sobretaules d'hivern en què sempre ve de gust un plat calent i consistent.

Amb anguila L'anguila és un d'aquests productes propis de la tradició de Delta, considerats avui com una exquisidesa de temporada, a més és ideal per reduir el colesterol, ja que aporta a l'plat àcids grassos Omega 3, vitamina D i vitamina A.

Arròs gourmet amb ànec Una recepta que presenta les seves variants segons la zona de l'Albufera mediterrània on es cuini, des del Delta de l'Ebre fins a València passant per totes les poblacions on els ingredients de l'plat tenen el seu hàbitat natural.

Arròs de verdures verdes amb cloïsses Un plat mediterrani, ple de sabor i ric en ferro, elaborat per la nostra xef Montsià, Mireia Carbó, amb el millor de l'horta i el toc exquisit de les cloïsses,.

Delta Poké Bowls by Montsià De la col·laboració entre la nutricionista i la xef d'Montsià sorgeixen aquestes receptes saludables inspirades en el concepte Poké Bowl, elaborades amb productes sabors i ingredients de temporada procedents de Delta.

A que et ve de gust provar-les totes?

Ver artículos de otras categorías

Utilitzem cookies de tercers i persistents per analitzar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les preferències dels usuaris en base als seus hàbits de navegació. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències Aquí.

Acceptar Cookies
Rebutjar Cookies
Configurar Cookies